Waarom enten?

Waarom enten?

Er bestaan veel meningsverschillen onder honden- en katteneigenaren over het enten van hun huisdieren. De één gaat trouw elk jaar met z’n hond naar de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinatie en de ander gaat trouw helemaal niet. Want ‘mijn hond heeft zijn puppy-entingen toch gehad? Mijn vorige hond heb ik ook nooit meer laten enten en die had ook nooit wat’.

Het is een lastige discussie, want inderdaad, het gaat vaak gewoon goed. Maar soms ook niet helaas. En het zal dan maar net over jouw hond of kat gaan… Er zijn de afgelopen jaren een aantal uitbraken geweest van kattenziekte. Niet-geënte katten hebben dit in de meeste gevallen niet overleefd, gevaccineerde katten waren goed beschermd.

Niet-gevaccineerde honden

Onder honden waren er onlangs nog meerdere gevallen van vermoedelijk parvo. Het grootste risico lag ook hier bij de niet-gevaccineerde honden. Een aantal hebben dit niet overleefd. In onze eigen praktijk hebben we het afgelopen jaar enkele honden met de ziekte van Weil gehad. Ook hier betrof het niet-gevaccineerde dieren. Deze honden waren er slecht aan toe en slechts één hond heeft het ternauwernood overleefd na intensieve en langdurige behandeling. Enten had dit leed allemaal kunnen voorkomen en had ook minder kosten met zich meegebracht.

Hoe meer honden en katten er in ons land goed gevaccineerd worden, des te kleiner wordt de kans dat deze ziektes zich kunnen verspreiden.

Als je er dus voor kiest om je huisdier niet te laten enten, dan neem je een zeker risico. Als je huisdier een besmettelijke ziekte oploopt kan het helemaal mis gaan. Daarom blijft toch ons advies: Laat je huisdier elk jaar vaccineren. De dierenarts ent alleen wat nodig is. Tegen een aantal ziektes wordt maar eens per drie jaar geënt, tegen sommige ziektes jaarlijks. Enten op maat noemen we dat, alleen de noodzakelijke entstoffen toedienen.

Volledige check-up

Bijkomend voordeel is dat je hond of kat elk jaar een volledige check-up krijgt. Hart en longen worden beluisterd. Ogen, oren, gebit, huid en vacht worden gecontroleerd. De hond wordt van neus tot staart nagekeken op afwijkingen. Zo worden problemen vaak in een vroeg stadium ontdekt en zijn ze meestal goed te behandelen.

De dierenarts zal je hond of kat alleen vaccineren als hij in goede gezondheid is en de weerstand dus optimaal is. Als reactie op de entstof (een verzwakte ziekteverwekker) zal het lichaam antistoffen gaan aanmaken. Deze geven het dier immuniteit voor een bepaalde periode, variërend van één tot drie jaar, dit verschilt per vaccin.

Kies voor optimale bescherming en zekerheid: laat je huisdier jaarlijks vaccineren.

Karla Kamphuis

verzeker je huisdier