Vuurwerkangst: start de behandeling nu al

Vuurwerkangst: start de behandeling nu al

Het lijkt nog ver weg, maar Kerst en Oud & Nieuw staan zo weer voor de deur. Gezellige feesten om naar uit te kijken. Met alle bijkomende feestgeluiden.. waar niet elk huisdier even blij mee is. En als eigenaar van een ‘hond met vuurwerkangst’ kun je er nu al tegenop zien.

Vuurwerkangst is iets wat vaak klein begint, maar ieder jaar intenser wordt. Zowel de knallen als de lichtflitsen kunnen een schrikreactie veroorzaken. En waar de ene hond de schrik net zo snel weer vergeten is, blijft de andere hond nog even flink op zijn hoede.. Wat gaat er nog meer gebeuren? En omdat het elke keer zo onverwacht knalt en fitst, blijft zo’n dier steeds langer gespannen. Dit geeft veel en langdurig stress, er zijn honden die de hele maand december hier last van hebben. Daarnaast kan de hond dezelfde schrik gaan vertonen bij andere geluiden, zoals onweer.

De hond wil niet meer mee naar buiten, wil halverwege de wandeling niet meer verder. De hond vertoont vluchtgedrag, raakt snel in paniek, en als eigenaar dring je dan ook niet meer door tot het dier, je krijgt geen contact. In huis is sprake van wegkruipen, continu blaffen, onzindelijkheid, etc.

Vrijwel alle huisdiereigenaren willen hun dier graag helpen en vinden het ontzettend naar om hun dier zo bang te zien. Toch zijn er nog zoveel mensen die pas op 30 december aan de balie staan om even tabletjes te halen. Die tabletjes maken de hond suf en/of verminderen de angst op dat moment. Maar hiermee pak je de oorzaak van het probleem niet aan. Vaak begint de stress ook al dagen of zelfs weken eerder.

Daarom het advies: begin eerder met de behandeling van vuurwerkangst bij je hond. In oktober kun je al aan de slag met vuurwerktraining met behulp van een cd die je kunt kopen of geluidsfragmenten die je kunt downloaden. Blijf de training regelmatig herhalen, ook na Oud & Nieuw.

Daarnaast zijn er middelen die feromonen (‘hond-eigen’ geur) afgeven, voedingssupplementen en zelfs complete voedingen, waar je in november al mee kunt starten en die je hond helpen relaxter te reageren op prikkels vanuit de omgeving. Deze middelen moeten vanaf een aantal weken voor oud & nieuw ingezet worden om een optimaal effect te geven.

Ook katten kunnen uiteraard last hebben van het vuurwerkgeweld, al merk je dat als eigenaar minder snel. En ook voor de kat zijn er middelen die de angst kunnen verminderen!

Op je eigen dierenartspraktijk kan de assistente alles uitleggen over de mogelijkheden en een advies op maat geven voor je eigen hond of kat. Ik wens iedereen succes met een goede voorbereiding op de mooie maand december!

Karla Kamphuis,
Paraveterinair van het Jaar 2013.


Overzicht alle feestdagen artikelen