Medicijnen tegen vuurwerkangst bij huisdieren

Medicijnen tegen vuurwerkangst bij huisdieren

Veel mensen gaan eind december voor hun huisdier naar de dierenarts voor een pilletje tegen vuurwerkangst. In de meeste gevallen wordt dan een medicijn voorgeschreven met als werkzame stof acepromazine om de kat wat suffer te maken, maar er zijn ook andere middeltjes en manieren om met vuurwerkangst om te gaan. We geven daarom graag tips en een overzicht van medicijnen tegen vuurwerkangst.

Wist je dat? Petplan geregistreerde medicatie via de dierenarts vergoed tot 80%. Voedingssupplementen worden niet vergoed.

Hoe herken ik vuurwerkangst?

De volgende symptomen zijn herkenbaar bij dieren met vuurwerkangst:

  • Angstiger dan anders, verstopt zich, zit ineengedoken.
  • Bij het minste of geringste piepen.
  • Onderdaniger of aanhankelijker dan anders.
  • Niet meer naar buiten durven.
  • Opeens weer onzindelijk worden.
  • Dier laat stress-signalen zien zoals tongelen, bek aflikken, trillen, pootje heffen, niezen, gapen etc.

Vanaf oktober maar liever eerder

Trainen

Een hulpmiddel om jouw huisdier te laten wennen aan de knallen van het vuurwerk is de “Gedragtherapie CD voor onweer- en vuurwerkangst”. Met deze CD kun je jouw dier onder gecontroleerde omstandigheden leren om een andere associatie te leggen bij het horen van onweer of vuurwerk. Soms is het nodig om deze manier van hertrainen te ondersteunen met angst verlagende medicatie.

Meer informatie kun je vinden op: www.tinley.nl Je kunt ook geluiden van Youtube gebruiken.

6 weken voor oud & nieuw

Telizen

Ook zijn er smakelijke voedingssupplementen voor dieren met vuurwerkangst. Telizen bevat L-theanine, een stof uit de theeplant die zorgt voor ontspanning. Het heeft de volgende eigenschappen:
• Het zwakt de reactie door abnormale angst af.
• Het werkt rustgevend.
• Het verhoogt de leercapaciteit.
Maar ook hierbij geldt dat er tijdig met de behandeling begonnen moet worden. Ongeveer 60% van de dieren reageert na 2 weken op het supplement, maar 40% pas na 5 tot 6 weken. Het advies is daarom om 6 weken voor de jaarwisseling te starten met Telizen.

Zylkène

Een ander middel is Zylkène. Dit is een smakelijk natuurproduct dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress. Het bevat het wereldwijde gepatenteerde alfa-casozepine. Alfa-casozepine heeft een rustgevend effect en helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Zylkène wordt o.a. ingezet bij de komst van baby of huisdier, verhuizing, vuurwerk, reizen en onweer. In geval van vuurwerkangst is het advies om ruim voor oud en nieuw te starten. Zylkène hoeft maar 1x daags gegeven worden.

4 weken voor oud & nieuw

Clomicalm

Een geregistreerd middel voor katten met vuurwerkangst is Clomicalm. Clomicalm is een TCA (Tricyclische Antidepressive) wat geroemd is om zijn angstverlagende werking bij huisdieren. Omdat deze medicijnen op hersenniveau werken is het belangrijk om er tijdig mee te beginnen, de hersenen hebben namelijk ongeveer 1 maand nodig om een nieuw evenwicht in te stellen. Voor deze medicijnen geldt daarom dat je uiterlijk eind november moet beginnen om de angst voor vuurwerk te kunnen behandelen.

2 weken voor oud & nieuw

Feromonen

Een Feliway verdamper kan jouw kat helpen de stress rond de jaarwisseling te verminderen. Deze verdampers verspreiden feromonen. Feromonen zijn geurstoffen die wijzelf niet kunnen ruiken. Deze stoffen kunnen wel een kalmerende werking  hebben bij huisdieren die angstig zijn. De verdamper dient  2 weken voor oud en nieuw ingezet te worden en dan permanent in het stopcontact te blijven zitten. Dit product wordt niet vergoed.

In de week voor en tijdens de jaarwisseling

Acepromazine

Door dit medicijn blijft de hond of kat dan rustig in huis liggen en is hij niet constant aan het miauwen. Er zijn echter wel nadelen aan dit middel verbonden. Jouw huisdier kan er zwalkend door gaan lopen. Dit is een bijwerking die onder begeleiding niet zoveel kwaad kan. Een punt dat wel belangrijk is bij het gebruik van acepromazine bij angst is dat de dieren veel gevoeliger reageren op geluid! Daarnaast kan acepromazine ook de bloeddruk verlagen en onderkoeling veroorzaken. Voor dieren met epilepsie en/of hartproblemen mag acepromazine niet gebruikt worden.

Diazepam (valium)

Er is ook een alternatief voor paniekaanvallen, namelijk diazepam (valium). Ook diazepam zorgt voor een versufte reactie, maar zorgt ervoor dat het dier minder angstig is zonder dat de kat gevoeliger lijkt te worden voor geluid.
Bijwerkingen van diazepam zijn: spierzwakte, verhoogde eetlust, opwinding (pas daarom goed op bij agressieve dieren!) en bij langdurig gebruik (3-4 weken) treedt verslaving op. Niet toedienen aan huisdieren met een lever- of nierprobleem.

Behalve het feit dat de genoemde middelen vervelende bijwerkingen kunnen hebben, is er altijd de kans dat de angst van de huisdieren gaat veranderen: hij was eerst alleen bang voor vuurwerk, maar wordt uiteindelijk angstig voor alle plotselinge harde geluiden. Daarom is het belangrijk dat je jouw dier gaat helpen om van zijn angst af te komen door op tijd te starten met vuurwerk training in het nieuwe jaar.

Extra tips voor een goede, rustige en fijne jaarwisseling:
1. Doe de gordijnen dicht.
2. Blijf bij jouw huisdier.
3. Zet rustige muziek op.
4. Straf het dier niet als hij schrikt, maar haal hem ook niet aan (dat is belonen voor het schrikken).
5. Negeer angstig gedrag.
6. Voorkom dat het huisdier kan ontsnappen.
7. Negeer zelf de geluiden van het vuurwerk.
8. Eventueel kun je jouw dier afleiden met een nieuw speeltje, knuffels of iets lekkers.


Overzicht alle feestdagen artikelen