Vlooienplaag

Vlooienplaag

Deze zomer krijgen we op onze praktijk elke dag zoveel telefoontjes die allemaal om hetzelfde probleem draaien: Vlooien! Want het vlooienprobleem lijkt dit jaar extreem erg te zijn. Veel gehoorde opmerkingen zijn:

‘Ik ben al maanden aan het behandelen, heb al van alles geprobeerd.’
‘Ik heb het hele huis al meerdere keren behandeld.’
‘En nóg haal ik elke dag 20 vlooien van mijn hond/kat af!’
‘Ik heb alles al gedaan, wat kan ik nog meer doen?’

Het is een vervelend probleem. Je hoeft maar aan vlooien te denken of je krijgt al jeuk, dus hoe vervelend is het als je huisdieren er al weken onder zitten! En je inmiddels zelf ook regelmatig gebeten wordt! En dat is nog niet het enige. Honden en katten kunnen een vlooienallergie ontwikkelen, waarbij elke vlooienbeet een extreme huidreactie veroorzaakt met als gevolg veel jeuk, kapot bijten en krabben van de huid, wondjes, nog meer jeuk, etc. En dan brengen vlooien ook nog eens lintworm over op hond en kat, dus je huisdier zal ook meteen ontwormd moeten worden.

Vlooienbestrijdingsmiddelen

Er zijn zoveel middelen op de markt dat je als huisdiereigenaar vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Zowel bij dierenspeciaalzaak en dierenarts als bij supermarkt en de drogist kan je terecht voor vlooienbestrijdingsmiddelen. En elk middel belooft direct resultaat, al dan niet inclusief het doden/voorkomen van het volledige nageslacht van de vlooien. In werkelijkheid blijkt het niet zo eenvoudig. De mensen die bij ons komen en al zoveel geprobeerd hebben gaan dan ook niet binnen 5 minuten weer de deur uit. Want goede vlooienbestrijding is niet ‘even een pipetje in de nek’.

Voor elke vlo die op je huisdier zit, zitten er nog minstens 10 in huis in de vorm van eitjes, larven, poppen. De normale cyclus (van ei tot volwassen vlo) duurt zo’n 6 weken. Poppen kunnen echter ook tot anderhalf jaar in leven blijven, dan alsnog veranderen in een vlo en je huisdier lastig vallen.

Goede vlooienbestrijding

Voor een goede vlooienbestrijding zijn onder andere belangrijk:

  • Inwinnen van goed advies bij de dierenarts, niet zomaar wat kopen en toedienen, dit kan zelfs ernstige risico’s met zich meebrengen!
  • De nieuwste middelen zijn vaak als eerste verkrijgbaar bij de dierenarts. Oudere middelen kunnen soms resistentie geven (ofwel: de vlooien leven vrolijk verder).
  • Blijf consequent doorbehandelen, het hele jaar rond.

En mocht je niets herkennen in bovenstaand verhaal (mijn hond heeft nooit vlooien!), dan tot besluit nog eens de allerbeste tip: behandel je huisdier preventief tegen vlooien, zodat je nooit te maken zult krijgen met het drama van de vlooienplaag!

Karla Kamphuis

verzeker je huisdier