Vlooien en teken

vlooien en teken

Vlooien en teken

De eerste warme dagen zijn er en alles lijkt tot leven te komen; bomen lopen uit en bloembollen bloeien. Met het stijgen van de temperaturen ontwaken ook veel insecten. Niet alleen onschuldige muggen en vliegen maar ook insecten die je huisdier belagen. Denk aan vlooien en teken.

Vlooien

Vlooien kunnen in onze verwarmde huizen het hele jaar door voorkomen maar de meeste last ondervind je in de lente en zomer. De eerste symptomen van een besmetting bij honden en katten zijn regelmatig krabben en likken. Een langer durende besmetting veroorzaakt kale, rode en geïrriteerde plekken met korstjes. Soms veroorzaken vlooien een allergische reactie met veel krabben en extreme jeuk. Vlooien zijn tussengastheer voor parasieten zoals de lintworm.

Vlooienbestrijding?
Doen voordat je de eerste vlo ziet! Er zijn veel middelen beschikbaar en mocht je daarover vragen hebben, neem dan contact op met je dierenarts. Zij kunnen ook de voor – en nadelen van de verschillende mogelijkheden met jou bespreken.

Teken

Teken zijn kleine spinachtige uitwendige parasieten met vier paar poten. Het zijn dus geen insecten. Het grote gevaar van teken is dat ze tijdens een bloedmaaltijd virussen, bacteriën of eencellige parasieten opnemen en die bij een volgende bloedmaaltijd aan de (tussen)gastheer doorgeven. De belangrijkste ziekte die overgebracht wordt, is de Ziekte van Lyme. Het aantal geïnfecteerde teken neemt elk jaar toe. In 2009 bleek dat 18% van de onderzochte teken geïnfecteerd was met deze bacterie. Een verontrustend hoog percentage. De Ziekte van Lyme is niet alleen gevaarlijk voor honden, ook voor mensen en we raken steeds vaker geïnfecteerd.
Teken hechten zich aan je hond, kat (of uzelf) terwijl je wandelt in de natuur. De kans op een tekenbeet is groter wanneer dieren door hoog gras of struikgewas lopen. De meeste tekenbeten worden waargenomen van mei tot en met augustus.

Tekenbeet voorkomen
Is je dier gebeten door een teek? Dan duurt het 20 uur voordat de bloedmaaltijd begint. Tot die tijd verwijder je de teek zonder dat de Lymeziekte kan verspreiden. In de praktijk betekent dit dat je jezelf en je huisdier elke dag moet controleren op teken. Bij het verwijderen van een teek is het belangrijk om de teek zo volledig mogelijk weg te halen. Gebruik een tekentang of tekenpincet, of vraag je dierenarts hoe je het beste een teek verwijdert. Gebruik geen alcohol of spiritus om de teek te verdoven!

Anti-teekproducten

Zonder anti-teekproducten is het lastig om tekenbeten vooraf te voorkomen. Er zijn veel soorten anti-teekproducten op de markt zoals halsbanden, sprays en shampoos. Ook zijn er druppels die je tussen de schouderbladen van je huisdier toedient. Sommige producten zijn ook werkzaam tegen vlooien. Voor een goed advies voor het beste middel voor je huisdier, loop eens binnen bij je dierenarts. Zij hebben de meest effectieve middelen beschikbaar. Neem contact op met je huisarts als je vragen of zorgen heeft over de ziekte van Lyme bij mensen.

verzeker je huisdier