Verantwoord huisdierbezit: laat je huisdier inenten!

inenten

Verantwoord huisdierbezit: laat je huisdier inenten!

Gezonde dieren, gezond voor u!
Huisdieren spelen een belangrijke rol in onze maatschappij en zijn belangrijk voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de eigenaar. Gezonde dieren zijn niet alleen belangrijk voor het welzijn van de dieren zelf, maar dus ook van de mens (eigenaar en gezinsleden). Wat veel mensen niet weten, is dat door het nauwe contact dat we met onze huisdieren hebben, we risico’s lopen om ziekteverwekkers van huisdieren over te nemen. Voorbeelden zijn vlooien (kattenkrabziekte), teken (ziekte van Lyme) en bacteriën uit onder andere de ontlasting, mondholte en maag van hond en kat.

Voorkom ziektes, verzorg je huisdier goed

Dit kan voorkomen worden door, naast de gebruikelijke hygiëne in de omgang met huisdieren, ze gezond te houden door ze goed te verzorgen (beweging, voeding, huisvesting) en te vaccineren, regelmatig te ontwormen en preventieve behandelingen te geven tegen vlooien en teken. Voor dat doel wordt een jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts geadviseerd, waarbij tevens een individueel advies wordt gegeven dat past bij het dier, zijn levenswijze, levensfase en de omgeving waarin deze leeft.

Verantwoord huisdierbezit: laat je huisdier inenten!

Dit wordt verantwoord huisdierbezit genoemd en is vanzelfsprekend een vereiste voor iedereen die dieren wenst te houden, of dat nu gezelschapsdieren of voedselproducerende dieren zijn. Dieren zijn namelijk volledig afhankelijk van de mens, kunnen zich niet verdedigen en verdienen bijzondere bescherming. Daarbij is een goede voorlichting nodig. Uit onderzoek blijkt namelijk steeds weer dat een veel te klein percentage van de honden en katten in Nederland regelmatig wordt ontwormd en gevaccineerd. Een lage vaccinatiegraad van de huisdierpopulatie, in Nederland wordt ongeveer 27% van de katten en 57% van de honden voldoende gevaccineerd, is eigenlijk verwonderlijk omdat daarmee een gezondheidsrisico wordt genomen voor de dieren en de mens. Er dient namelijk ook jaarlijks gevaccineerd te worden tegen de ziekte van Weil, die ook besmettelijk kan zijn voor de mens.

Afgelopen jaar waren er weer uitbraken van kattenziekte in Nederland. Dat kan alleen gebeuren als er te weinig katten tegen deze dodelijke ziekte zijn gevaccineerd. Dat is eigenlijk triest omdat er een zeer goed werkzaam vaccin beschikbaar is.

Daarbij is het verbazingwekkend om te zien met welke overtuiging sommige mensen bewezen ontwikkelingen op het gebied van vaccins en vaccinaties ter discussie blijven stellen en daarbij hun eigen gezondheid, of die van hun kinderen of huisdieren, in de waagschaal stellen. Vanzelfsprekend dienen onderzoekers open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en therapieën, maar deze moeten altijd een bewezen werkzaamheid hebben.

Dus laat je huisdier jaarlijks controleren door je dierenarts en bespreek daarbij de maatregelen die nodig zijn om deze gezond oud te laten worden.

Paul

verzeker je huisdier