Uw huisdier vermist!

Uw huisdier vermist!

U moet er als baasje niet aan denken, maar het kán gebeuren dat je huisdier wegloopt of wordt gestolen. Wat moet je doen als je huisdier vermist is? Hier nemen we in het kort de belangrijkste punten met jou door.

Meld het altijd meteen

U moet aan kunnen tonen dat je er alles aan heeft gedaan om je dier terug te krijgen. Je bent namelijk niet langer eigenaar van het dier als het wegloopt en je hebt er (te) weinig of niets aan gedaan om het dier terug te krijgen. De gemeente wijst in de regel een asiel of andere dierenopvang aan waarbij je de vermissing van je huisdier moet melden. Ook heeft het zin om de vermissing te melden bij de politie, Amivedi en de plaatselijke dierenambulance.

Achtergelaten gezelschapsdieren

Wanneer dieren onbeheerd achtergelaten (lijken te) zijn, is de gemeente verantwoordelijk voor hun opvang. Daarvoor heeft de gemeente afspraken gemaakt met het plaatselijke asiel. Wanneer de eigenaar van het dier zich niet binnen twee weken meldt bij het asiel, is het asiel bevoegd om er een andere baas voor te zoeken. Meldt de eigenaar zich wel binnen deze periode, dan moet hij de kosten van de opvang betalen.

Aantonen dat het dier van jou is

Een ander scenario is dat iemand je dier vindt en het niet aan je terug wil geven. Dat zijn lastige en verdrietige situaties. In dergelijke gevallen zal je soms tot aan de rechter moeten gaan, om je dier terug te eisen en uiteraard zal je dan moeten bewijzen dat het in eerste instantie wel degelijk je dier was. Een chip en een dierenpaspoort zijn overigens middelen om een dier te identificeren, maar helaas geen bewijs dat het dier ook je eigendom is. Zorg naast de microchip, die uiteraard op je naam en adres geregistreerd staat, voor voldoende foto’s, getuigenverklaringen en bewaar betalingsbewijzen voor de zorg voor het dier. Dat je een emotionele band heeft met het dier in kwestie, doet er helaas in het Burgerlijk recht niets toe.

Als je een dier vindt

Gezelschapsdieren zijn voor het Burgerlijk recht ‘zaken’ waarop eigendom, bezit en houderschap van toepassing zijn, net als een pc of een fiets bijvoorbeeld. Daarom moet u, als je een gezelschapsdier vindt, dit melden bij de bevoegde instanties; dus het asiel dat door de gemeente is aangewezen als dierenopvang. Als je zelf het dier verzorgt totdat de eigenaar zich meldt, mag je een vergoeding voor de verzorging van het dier vragen. Als je het door jou gevonden gezelschapsdier heeft gemeld bij de juiste instanties en na een jaar heeft zich nog niemand gemeld, dan kun je ook eigenaar worden van het dier.

Het is dus verstandig om te allen tijde goed op je dier te  letten! Zeker in een vreemde omgeving of onder vreemde omstandigheden.

verzeker je huisdier