Tumoren bij huisdieren

tumoren huisdier

Tumoren bij huisdieren

Eigenaren schrikken soms wanneer bij hun huisdier, bijvoorbeeld in de huid, een bultje zichtbaar wordt. Soms is een tumor in het lichaam aanwezig en wordt deze pas ontdekt als er klachten ontstaan.

Goed- en kwaadaardige tumoren

Tumoren worden in twee groepen onderverdeeld, de goedaardige dikten (benigne), zoals een vetbult, en de kwaadaardige dikten (maligne), bijvoorbeeld een bottumor. Een maligne tumor wordt ook wel kanker genoemd. Een goedaardige tumor kan bij lang wachten soms in een kwaadaardige tumor overgaan. Kanker bestaat uit een ongebreidelde deling van cellen met afwijkend erfelijk materiaal in het lichaam. Kankercellen zorgen goed voor zichzelf door stoffen te produceren die de bloedvoorziening op peil houden door de vorming van extra bloedvaten. Verder misleidt kanker het afweermechanisme van het lichaam, zodat deze de afwijkende cellen niet gaat aanpakken.

En kwaadaardige tumor kan op dezelfde plek waar het is ontstaan blijven, maar vaak zal deze uitzaaien (metastaseren). Dit laatste gebeurt wanneer kankercellen in de bloedbaan of lymfevaten groeien. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van tumoren zijn de leeftijd (dieren worden immers ook steeds ouder), omgevingsfactoren zoals zonlicht, smog, uitlaatgassen, het toedienen van sommige hormonen, operaties (bijvoorbeeld platen en schroeven voor de reparatie van een botbreuk).

verzeker je huisdier

Diagnostiek

Bij kanker wordt soms een grote fout gemaakt door eigenaar en dierenarts als ze besluiten om “het nog even aan te kijken“. Het resultaat kan het verschil uitmaken tussen een langer en gezonder of een kort leven.

Als een eigenaar een verdikking vindt is het advies om altijd naar de dierenarts te gaan. Deze zal onderzoek uitvoeren om te weten om welke soort tumor het gaat. Vaak wordt daarom een biopt genomen door met een dunne naald cellen uit een dikte opzuigen en naar het laboratorium te sturen voor onderzoek. Als dat niet mogelijk is of als duidelijk is dat de tumor verwijderd moet worden, dan kan een deel of de gehele dikte na operatieve verwijdering voor pathologisch onderzoek opgestuurd worden voor een definitieve diagnose.

Om de diagnose verder in beeld te krijgen kan ook een uitgebreid bloedonderzoek plaatsvinden of een echo van de buik (lever, milt, nier, blaas darmen, lymfeklieren) of van de borstholte (hart, vocht, longen) en röntgenfoto’s worden gemaakt.

Behandelingsmogelijkheden
De belangrijkste behandeling van kanker bestaat nog steeds uit chirurgie. Als niet alle tumorweefsel kan worden verwijderd kan de verdere behandeling bestaan uit chemotherapie, immunotherapie en/of bestralen. Soms is euthanasie van het dier de beste keuze, om zo verder leed te voorkomen.

Bestraling kan soms in de kliniek gebeuren voor oppervlakkige problemen. Voor diepere bestraling kan men terecht bij gespecialiseerde klinieken. Een behandeld dier zal gedurende zijn verdere leven regelmatig gecontroleerd worden.

Paul Overgaauw. Specialist Veterinaire Microbiologie KNMvD, Dipl. ACVM, SMBWO erkend parasitoloog