5 tips tegen het krabben aan meubels

Kat krabben

5 tips tegen het krabben aan meubels

Waarom krabben katten?

Katten en krabben horen bij elkaar. Het is natuurlijk gedrag van de kat. Door te krabben onderhouden zij hun nagels. Het is daarnaast ook goed voor de spieren en heeft een positieve impact op het lichaam. Tijdens het krabben markeren ze ook gelijk plekken die voor hen belangrijk zijn. Dit doen ze met de geurklieren in hun voetzooltjes. De geur die de kat achterlaat, geeft hen een veilig en zeker gevoel. Het krabben kan ook een uitlaatklep zijn bij stress of frustratie.

Als baasje zijn we er niet blij mee als de kat krabt aan de meubels. Wij hebben 5 tips om het sloopgedrag zoveel mogelijk te voorkomen:

Onze tips:

  • Plaats een krabpaal. Het liefst in de buurt van zijn slaapplek zodat de kat zichzelf gelijk kan uitrekken. Kijk daarbij goed naar hoe de kat nu krabt en pas de plank daarop aan. Zorg er ook voor dat de krabpaal stevig staat, groot genoeg is en een geschikte plek heeft zodat de kat zijn geur kan achterlaten. Met meerdere katten zijn er ook meerdere krabplekken nodig.
  • Lok de kat naar de krabpaal. Dit doe je door er wat kattenkruid- of valeriaanspray op te spuiten. Of lok de kat met een speeltje. Hoe leuker de ervaring met de krabpaal is, hoe sneller de kat hem gaat gebruiken.
  • Zorg dat de kat niet op de meubels komt. Dit doe je door de meubels tijdelijk onaantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld met een glad kleed, plastic of een placemat op en tegen meubels.
  • De kat zal het verschil niet zien tussen de oude meubels en de nieuwe meubels. Dus verwacht niet dat het gedrag plots zal veranderen als de kat al een paar jaar aan de oude meubels krabt. Probeer ook hierbij af te leiden van de favoriete krabplek door een nog fijnere plek in huis te creëren waar het wel kan en mag.
  • Straffen helpt vaak niet. De kat weet precies wanneer jij afwezig bent er dus tijd is om te krabben. Je kunt het krabben niet afleren maar wel aangenamer voor jou maken. Verplaats de kat naar de juiste plek en beloon de kat bij gebruik van de krabpaal.

Breekt je kat echt het hele huis af? En heb je alles al geprobeerd? Dan kan een gedragstherapeut ook nog een oplossing zijn! De gedragstherapeut wordt door Petplan vergoed in alle pakketten. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het gekozen pakket.