Tekenradar en de ziekte van Lyme

ziekte van lyme

Tekenradar en de ziekte van Lyme

In 1975 werden in korte tijd ruim 50 mensen, bijna allemaal kinderen, ziek met gewrichtsklachten (juveniele reumatoïde artritis) . Een gemeenschappelijk kenmerk was dat de patiënten in de nabijheid van een bosrijk gebied rondom het Noord-Amerikaanse stadje Lyme, Connecticut woonden. Ook viel op, dat bij de meeste patiënten de eerste symptomen waren begonnen in de zomermaanden, net als de tekenpopulatie op zijn grootst is. Al snel wees verder onderzoek uit, dat teken besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi verantwoordelijk waren voor de ziekte uitbraak. Vandaar de naam de ziekte van Lyme.

Lyme wereldwijd
De ziekte van lyme komt al veel langer voor, beschrijvingen van de ziektesymptomen dateren va begin 20e eeuw. Maar vanaf 1975 is de ziekte van Lyme erkend als een aparte ziekte. Met Borrelia burgdorferi besmette teken komen wereldwijd voor, zo ook de ziekte van Lyme bij mens en dier.

Bangmakerij?

De aandacht voor Lyme is geen nodeloze bangmakerij. De ziekte veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen en de kans op besmetting is groot voor zowel mens als dier. Als de ziekte van Lyme in een vroeg stadium gediagnosticeerd wordt, dan kan de ziekte met succes behandeld worden. Helaas houden patiënten die in een later stadium behandeld worden vaak gezondheidsklachten over. Het tijdig vaststellen van de ziekte kan soms heel lastig zijn. Veel narigheid is te voorkomen als men weet waar men op moet letten en aan preventie doet.

Ziekte van Lyme voorkomen bij jezelf en bij je dier

Preventie is gericht op het voorkomen van een tekenbeek; denk dan aan goed schoeisel en bedekkende kleding, op de (bos)paden blijven en smeren van anti-tekenmiddelen. Nu is het voorkomen van een tekenbeet niet 100% af te dekken, dus check jezelf en je dier gedurende het tekenseizoen altijd na een wandeling. Bemerk je een teek, verwijder deze dan het liefst met een (teken)pincet, en ontsmet de beetplek met alcohol 70% of met jodium. Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur e.d., dit verhoogt de kans op besmetting. Noteer datum en plaats van een tekenbeet; dit is nuttig als later blijkt dat er besmetting is opgetreden.

Je hond en kat kun je ter preventie van tekenbeten met speciale anti-tekenmiddelen behandelen, bijvoorbeeld maandelijkse druppels in de nek van het dier. Er zijn verschillende middelen en voor advies kun je je dierenarts raadplegen.

Tekenradar

Op de website www.tekenradar.nl kun je per gebied zien wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een( besmette) teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten. De website Tekenradar.nl is een initiatief van Wageningen University en het RIVM (Rijksinstitutt voor Volksgezondheid en milieu) . Op deze site kunt u  nog meer lezen over teken en de ziekte van Lyme.

Let op!
Twijfels over je eigen gezondheid? Neem contact op met je huisarts. Bij twijfels over je dier, neem dan contact op met je dierenarts! Met de ziekte van Lyme valt niet te spotten. Preventie, een juiste diagnose en vroegtijdige behandeling voorkomt heel veel leed.

verzeker je huisdier