Samen oud worden

Samen oud worden

Samen oud worden

Hoe kan je ervoor zorgen dat je huisdier zo oud mogelijk wordt?

We willen allemaal oud worden, maar niet oud zijn. Daarbij willen we ons dier zo lang mogelijk bij ons houden. Als onze huisdieren gezond blijven, dan kunnen ze gelukkig ook lang bij ons blijven!

Volgens het Guinness World Records:

 • Is de oudste hond ter wereld 29 jaar en 5 maanden oud geworden. Dit is zeer uitzonderlijk. Een reëlere levensverwachting is tussen de 12 en 15 jaar en hangt af van het ras of de kruising.
 • Heeft de oudste kat een leeftijd bereikt van 38 jaar oud. De gemiddelde kat wordt echter 14 jaar oud. Toch zijn er bij ons in de verzekering veel katten die richting de 20 jaar gaan!
 • Heeft het oudste konijn een leeftijd van 18 jaar gehaald terwijl de meeste konijn gemiddeld tussen de 6 en 10 jaar oud worden. Dit komt vooral doordat konijnen prooidieren zijn en het niet goed aangeven als ze ziek zijn. Als de goed symptomen zichtbaar zijn is het helaas vaak al te laat.
 • Heeft papegaai Cookie een record binnen gesleept met een leeftijd van 82 jaar oud.

Tips:

 1. Geef de dieren niet teveel eten. Kijk goed naar de voedingsbehoefte van het dier. Overgewicht kan indirect leiden tot medische aandoeningen. Vermijd ook (teveel) snacks.
 2. Kies de juiste voeding. Let hierbij goed op de ingrediënten. Zorg dat het eten over een uitgebalanceerd eiwit- en vitaminegehalte beschikt, voor een sterk en gezond afweersysteem. Bezuinig hier dus niet op!
 3. Houd de voeding gescheiden als er meerdere dieren in huis leven. De beste manier is om de huisdieren in aparte ruimtes eten te geven. Zo krijgt elk dier de juiste hoeveelheid voeding binnen en kunnen ze in hun eigen tempo eten.
 4. Zorg dat je huisdier beschikt over genoeg comfort en een stressvrije omgeving. Zorg daarbij voor voldoende rust en warmte/koeling.
 5. Geef huisdieren geen lekkers dat eigenlijk voor mensen bedoeld is. Dit bevat vaak teveel suiker en zout.
 6. Beweging is niet alleen voor de mens belangrijk maar ook voor het huisdier. Zo is het voor honden fijn om een lange wandeling te maken en voor de kat en het konijn om te kunnen rond rennen. Bij de papegaai is het belangrijk dat er genoeg ruimte is om rond te kunnen vliegen.
 7. Bij hond, kat en konijn is een schoon gebit van belang. Een slecht gebit kan namelijk leiden tot hartkwalen, nierziektes en andere gezondheidsproblemen. Zorg daarom voor goede voeding en af en toe een controle bij de dierenarts.
 8. Laat je huisdier regelmatig controleren. Het is beter om iets voor te zijn, dit doe je met een jaarlijkse check, eventueel gecombineerd met de vaccinaties. Vooral als je huisdier wat ouder wordt.
 9. Aandacht is belangrijk, speel geregeld met je huisdier. Aai ze als ze dat leuk vinden. Dit is goed voor je huisdier.
 10. Door je huisdier te socialiseren ervaart hij minder stress en heeft hij een leuker leven bij jou thuis.

Ondanks dat we er alles aan doen om onze huisdieren zo goed mogelijk te verzorgen, kunnen ze toch ziek worden of betrokken raken bij een ongeval. Voor deze dierenartskosten kun je een huisdierenverzekering bij Petplan afsluiten. Alleen verzekeren voor ongevallen? Ook dat is mogelijk!