Overgewicht bij huisdieren

Overgewicht bij huisdieren

Niet alleen mensen worden steeds dikker, onze huisdieren blijven ons ook in deze trend zeer trouw. In de 70-er jaren van de vorige eeuw schatte men het aantal honden met overgewicht op 6 tot 12%. Recent onderzoek uit Amerika toont aan dat gemiddeld 25 tot 40 van de 100 dieren veel te dik is.

Eten is geen extra liefde

Veel van onze huisdieren lijden aan overgewicht of vetzucht waardoor ze minder speels worden en eerder kunnen overlijden. Dieren die te dik zijn lopen een veel groter risico op ernstige ziektes zoals gewrichtsslijtage (artrose), suikerziekte, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Ook kunnen deze dieren moeilijker worden geopereerd en hebben ze vaker last van ontstekingen. In theorie is de oorzaak simpel: onze huisgenoot krijgt meer calorieën binnen dan dat er worden verbruikt. Het lijkt dan heel eenvoudig om ervoor te zorgen dat we onze hond wat meer laten bewegen of de kat iets minder te eten geven. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zo geven vaak meerdere gezinsleden de hond te eten, krijgt de kat regelmatig wat tafelrestanten en tussendoortjes of past de voeding niet meer bij de levensstijl. Daarnaast blijkt dat we het zelf ook best wel moeilijk vinden onze hond of kat niets extra te geven. Onwillekeurig denken we ons huisdier extra liefde te geven door veel en vaak eten voor te schotelen.

Welvaartsziekte nr. 1

Ondanks al onze goede bedoelingen is het vaak lastig om ons huisdier op het juiste gewicht te houden. Met risicovolle gevolgen op andere nare aandoeningen. Overgewicht of erger nog vetzucht is daarmee hard op weg welvaartsziekte nummer 1 te worden onder onze huisgenoten. Gelukkig zijn er de laatste jaren medicijnen ontwikkeld om deze ziekte te behandelen. Zo is er een medicijn beschikbaar dat bij de hond een verzadigingsgevoel ontwikkelt, waardoor de hond tot 40% minder voedsel opneemt. Een ander medicijn voorkomt juist volledige opname van het voedsel door de darm. De eerste resultaten zijn veelbelovend en een gewichtsverlies van 3% per maand lijkt haalbaar. Uiteraard hangt ook aan deze medicatie ook een prijskaartje.

 

Petplan bezoekers lezen ook: