Oud & Nieuw… Ook leuk voor je huisdier?

Oud & Nieuw… Ook leuk voor je huisdier?

Oud en nieuw: De tijd van de rotjes, gillende keukenmeiden en duizendklappers komt er weer aan. Honden blaffen en trillen als een rietje, katten schieten achter de kast of onder het bed. Angst, onrust en soms zelfs blinde paniek. Kortom december is vaak geen pretje voor onze huisdieren. Gelukkig kunnen wij hen een handje helpen deze roerige periode goed te doorstaan.

Wat je doet, doet de hond ook

Hoe je zelf omgaat met de herrie van vuurwerk (of onweer, of werk aan de weg etc.), bepaalt hoe je hond ermee omgaat. Bent je bang of schrik je van de harde knallen? Dan zal je hond onzeker worden van je gedrag en zelf ook gaan schrikken of angstig worden. Doe je echter alsof er geen wolkje aan de lucht is en ga je onverstoorbaar verder met je werkzaamheden, dan ziet de hond je desinteresse in het vuurwerk en zal hij daaruit opmaken dat ook hij zich geen zorgen hoeft te maken om de geluiden en lichtflitsen.

Te laat

Soms is het echter al te laat voor de ‘er is niets aan de hand aanpak’ en heeft de hond al angstgedrag aangeleerd. Dan is het zaak dit de hond weer af te leren. Bijvoorbeeld met een vuurwerk cd. Deze zet je al ruim voor oudejaarsavond op en elke dag draai je het volume iets verder omhoog. Terwijl je dat doet, besteed je geen aandacht aan de hond. Door met alledaagse zaken bezig te zijn, geef je aan dat er niets is om bang voor te zijn.

Niet troosten

Wat je beter niet kunt doen, is het dier troostend toespreken of aaien als het bang is. Als je dat doet bevestig je namelijk dat de angst van de hond terecht is en zal het gedrag alleen maar verergeren. Gewenst bedrag belonen is wel een must. Dus als de hond ontspant, kwispelt en dus niet langer in paniek is, dan geef je de hond iets lekkers en een aai over de bol. Goed gedaan! Brave jongen.

De avond zelf

Op oudejaarsavond zelf is het raadzaam om de hond vroeg in de avond voor het laatst aan de riem uit te laten. Voor deze ene keer mag hij zijn plasje later op de avond wel in de tuin doen. Zorg ervoor dat de ramen gesloten zijn, dat de gordijnen dicht zijn en zet muziek op of de televisie aan zodat de geluiden van buiten minder hard te horen zijn. Zorg er ook voor dat de hond niet weg kan glippen in blinde paniek en blijf bij hem op het moment dat het vuurwerkgeweld zijn hoogtepunt bereikt.

Op de praktijk komen

Ben je er niet in geslaagd om tijdig met de hond te beginnen aan de ‘angsttherapie’ met de vuurwerk cd, dan kan je bij de dierenarts advies en eventuele medicatie krijgen om de angstige hond te helpen enigszins ontspannen of minder angstig door de laatste avond van het jaar te loodsen.

Katten raken in paniek

Ook katten raken vaak in paniek van de harde knallen van het vuurwerk. Ze begrijpen niet wat er aan de hand is en willen eigenlijk alleen maar wegkruipen tot het allemaal voorbij is. Als ze dit onder de bank doen of in de badkamer is dat geen ramp, maar een kat kan door een raam proberen te ontsnappen. Zelfs een klein kiertje kan al voldoende zijn. En dan kunnen er ongelukken gebeuren: de kat kan vast komen te zitten of in paniek onder een auto rennen. Zorg er dus voor dat je de kat tijdig naar binnen haalt en hem daar houdt.


Overzicht alle feestdagen artikelen