Lente tips voor jouw huisdier

Lente tips

Lente tips voor jouw huisdier

Nu de lente er aan komt, gaan we weer lekker naar buiten! Ook kunnen we weer de grote schoonmaak houden, leuke bloemen en planten in het huis zetten en lekker eten! Maar voor jouw huisdier komen hier een aantal risico’s bij kijken.

Waar moet je opletten als de lente begint?

 

  • De zomer komt eraan, wat meer beweging is geen gek idee. Je neemt de hond mee op een lange wandelingen of zelfs tijdens het joggen. Maar na de winter waar de meeste mensen en dus ook de dieren minder bewegen, moeten de activiteiten rustig worden opgebouwd. Begin dus met een korte wandeling en bouw de conditie van de hond op.

 

  • Om het huis op te fleuren zijn nieuwe planten altijd een goed idee! Maar bij jouw huisdier kunnen sommige van deze giftige planten een lokale reactie veroorzaken. Denk hierbij aan nier en lever falen of zelfs aantasting aan het hart of het centrale zenuwstelsel. Wanneer jouw huisdier van de plant heeft gesnoept en je niet zeker weet of de planten gifitg zijn, neem dan contact op met de dierenarts.

 

  • De zon schijnt naar binnen en je ziet dat een grote schoonmaak geen kwaad kan met al die haren en zand en de bijhorende dierenluchtjes. Veel schoonmaakmiddelen zijn giftig. Hierdoor kunnen er problemen met de maag en luchtwegen ontstaan. Lees hier meer over in de blog Giftige stoffen in en rond het huis.

 

  • Voorkomen is altijd beter dan genezen! Tip: help jouw huisdier met zijn winterjas. Borstel jouw dier regelmatig zo stimuleert je het verhaarproces. Dit voorkomt verstopping.

 

  • Feestdagen: dit betekent bij veel mensen dat er chocolade in huis ligt. Ieder jaar komen er weer huisdieren in de dierenartspraktijk die per ongeluk toch chocolade te pakken gekregen hebben. Een chocolade vergiftiging bij de hond is vaak ernstiger dan in eerste instantie gedacht. Naast chocolade zijn er nog andere giftige etenswaren waar op gelet moet worden. Bewaar deze etenswaren dus op plaatsen waar jouw huisdier niet bij kan!

 

  • De temperatuur stijgt. Het is heerlijk weer en het zonnetje schijnt op je gezicht. Maar het water is vaak nog veel te koud om te zwemmen. Springt de hond dan toch opeens in het bekende slootje, laat dit dan net het slootje zijn die vol zit met blauwalg. De hond kan zich vergiftigen als hij wat water binnenkrijgt. Het is belangrijk om te weten dat er nog een aantal risico’s zijn voor de zwemmende honden. Zwemmen kan een plezierige bezigheid zijn mits het baasje goed oplet.

 

  • Teken en vlooien. Boven de 8 – 10 graden zijn deze beestjes weer actief. Het is dus verstandig dat je je huisdier controleert nadat ze buiten zijn geweest. De insecten komen ook weer zoals de wesp, mug of de bij. Petplan EHBO hond en EHBO kat geven meer informatie over wat te doen bij insectenbeten.

 

  • De natuur zelf is prachtig maar daar horen ook dingen bij zoals berenklauwen en de eikenprocessierups. De berenklauwen kun je herkennen aan de ‘klauwvormige’ bladeren en grote behaarde bladeren. En de rups kun je herkennen aan de lange brandharen. De rupsen zitten vooral in de bermen, laat jouw dier dus niet aan spinsels snuffelen. Als jouw huisdier in contact raakt met een van deze twee kan dit ernstige gevolgen hebben. Met rode jeukende vlekken en blaren tot gevolg. Neem dan direct contact op met jouw dierenarts en vermijd de zon!

 

  • Een huisdier kan ook last hebben van hooikoorts! De dieren krijgen vaak meer jeuk, hou dit goed in de gaten. Als je je er zorgen over maakt, neem dan contact op met jouw dierenarts.

 

Geniet samen met je huisdier van de lente met deze tips!