Last minute tips voor een diervriendelijk december

Last minute tips voor een diervriendelijk december

Last-minute tips voor een diervriendelijk december

De feestdagen komen nu echt dichtbij! Met vrije tijd, gezelligheid en lekker eten… En vuurwerk natuurlijk. Wat kan je doen om het te voorkomen of te verminderen.

Last-minute tips

Meestal hebben training en natuurlijke middelen als voedingssupplementen en verdampers een positief effect mits je er op tijd mee begint. Het probleem is helaas niet altijd volledig op te lossen. Daarom hier nog wat last-minute tips.

  • Laat je hond uit in een vuurwerkvrij gebied en hou ’s avonds hond en kat binnen.
  • Zorg dat je hond een veilige verstopplek heeft, bijvoorbeeld in z’n bench of onder een tafeltje. Leg er dekens in en overheen om geluiden en lichtflitsen te dempen. Wen je hond er tevoren aan door hem op die plek geregeld te belonen met een kluifje, gevulde kong, etc.
  • Doe gordijnen dicht en zet radio of tv aan.
  • Komt je hond om steun bij je als hij bang is, ga het beestje dan niet uitgebreid troosten. Negeren hoeft ook weer niet. Even een hand op z’n kop of een rustig woord kan al voldoende zijn om hem te laten merken dat je er bent.
  • Koop niet willekeurig ergens kalmeringstabletjes. Er zijn tabletjes die je hond wel suf maken maar tegelijkertijd nog gevoeliger voor geluiden! Dus eigenlijk heeft hij er dan nog meer last van terwijl hij er niet op kan reageren.
  • Ga voor advies naar je dierenarts. Deze kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden.

En dan zijn er ook nog de honden die vuurwerk juist leuk vinden! Helaas zijn het niet altijd mensen die hun vingers of erger verliezen door vuurwerk. Ook een hond kan zijn poot kwijtraken bij een enthousiaste poging tot apporteren.. Dus laat je hond niet loslopen als er vuurwerk afgestoken wordt, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Voedingsadviezen

Tot slot nog een paar voedingsadviezen vanwege al dat lekkere eten wat overal uitgestald staat. Onze huisdieren vinden het ook allemaal heerlijk. Helaas is niet alles zo geschikt..

  • Pas op met chocola. Het is giftig voor honden en katten, maar vooral honden vinden het erg lekker! Hoe meer cacao het bevat des te giftiger voor je huisdier. Altijd verstandig om in geval je huisdier chocola eet je dierenarts te bellen. Waarschijnlijk zal hij even op consult moeten om het weer netjes uit te braken.
  • Ook druiven/rozijnen zijn giftig voor honden en katten. Denk aan krentenbrood, oliebollen, enzovoort. Ook in dit geval contact opnemen met je dierenarts.

Maak er samen met je huisdieren hele mooie feestdagen van!

Karla Kamphuis
Dierenartsassistente

 


Overzicht alle feestdagen artikelen