Kiespijn?

kiespijn

Kiespijn?

De maand februari is bij ons weer ‘De maand van het gebit’. Je als dierenliefhebber hebt dit vast wel voorbij zien komen in de media. Is het dan zo erg gesteld met het gebit van onze honden en katten? Nou, niet met allemaal gelukkig. Maar de cijfers liegen er niet om: van de honden en katten ouder dan 3 jaar heeft zo’n 85% al last van gebitsproblemen. Mogelijk gaat het om ontstoken en/of teruggetrokken tandvlees, tandplak- en tandsteenvorming, beschadiging van tanden en kiezen.

Meer aandacht voor het gebit

De laatste jaren wordt er al veel meer aandacht besteed aan een goede voorlichting wat betreft gebitsverzorging bij huisdieren, want voorkomen is beter dan genezen natuurlijk. Niet alle problemen zijn echter te voorkomen. Het ene ras is gevoeliger dan het andere (denk o.a. aan de ‘kortsnuiten’ met een afwijkende stand van het gebit), en het blijft toch moeilijk om je kat te overtuigen dat die tanden echt gepoetst moeten worden. Bij veel dieren is vroeg of laat een gebitsbehandeling nodig.

Je zou verwachten dat je het snel merkt als je huisdier pijn heeft in z’n bek, maar dat is meestal niet zo. Honden en katten zijn vaak echte ‘bikkels’, hebben ze aan de linkerkant kiespijn, dan kauwen ze gewoon wat meer met rechts.. De klacht die vaak als eerste opvalt thuis is stank uit de bek. Het dier blijft meestal wel z’n bakje leeg eten.

Het is daarom van belang om gebitsproblemen in een vroeg stadium te onderkennen en te behandelen. Uiteraard om onnodige pijn bij je huisdier te voorkomen, maar ook om te vermijden dat ontstekingen en bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden door het hele lichaam. Ze kunnen problemen gaan veroorzaken in bijvoorbeeld hart en nieren.

Gratis gebitscontrole

In februari mochten honden en katten voor een gratis gebitscontrole bij ons op de praktijk komen. We zagen echt van alles voorbij komen: prachtige gebitten waar wat extra poetstips al voldoende zijn, maar ook ontstoken en pijnlijke bekjes. Zelfs gebitten die bijna niet te zien zijn.. door het tandsteen wat erop zit..

In veel gevallen was een gebitsbehandeling geen overbodige luxe en maken we hiervoor een afspraak. Onder volledige narcose gaan we het gebit dan helemaal schoonmaken en inspecteren. Tanden en kiezen die problemen geven worden verwijderd. Als de eigenaar zijn hond of kat weer komt halen, krijgt hij adviezen mee om het gebit zolang mogelijk gezond te houden. Een maand later bij de gebitscontrole hoor ik geregeld van mensen dat hun huisdier sinds de behandeling zoveel vrolijker is! Dat het beestje dus toch pijn heeft gehad.. en de pijn is weg! Daar doen we het voor: mens en dier vooruithelpen met goed advies en behandeling!

verzeker je huisdier