Goede voornemens samen met je huisdier

Goede voornemens

Goede voornemens samen met je huisdier

Nu 2018 een verse start heeft gemaakt staan de kranten, tijdschriften en internet weer vol met goede voornemens.

De top vijf dit jaar is:
1. Stoppen met roken
2. Afvallen door meer te sporten
3. Ontstressen
4. Gezonder eten
5. Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Heb je er wel eens over na gedacht dat je daarvoor maar 2 ingrediënten nodig hebt? Je hond en/of je kat. Zij maken ons als baasje al enorm gelukkig. Maar onze lieve hond en onze knuffelige kat kunnen ons ook direct helpen de goede voornemens van 2018 waarheid te laten worden. Hoe? Lees het hier!

Gezonder eten:
Mooi voornemen, we gaan minder chinees, friet en pizza eten én dus zal er vaker gekookt gaan worden. Waarom dan ook niet een keer koken voor de kat. Minous stelt het echt wel op prijs dat wanneer jij vaker vis eet er ook een stukje van die vis in de voerbak van haar terecht komt. Jij geen frikandel of bitterbal, dan Max geen Dentastick of varkensoor. Nee gewoon beide een groot stuk wortel en knagen maar. Geef dit jaar dus vaker wat gezonde snacks aan je hond, kat én aan jezelf.

Afvallen:
Afvallen doe je door minder (en gezonder) te eten, maar natuurlijk ook door meer te gaan bewegen/sporten. Ga lekker suppen met je hond! Echt een aanrader. Of hardloopschoenen aan, zweetband om en hupsakee met de hond op bootcamp. Door de bossen rennen, met de hond over je nek gedrapeerd over boomstammen heen springen, gekkigheid, maar zweten zal je. Liever niet de deur uit om te gaan hardlopen met Max? Dan kan je altijd nog binnen gaan sporten, de nieuwe rage is squatten met je hond. Maar denk ook aan push-up’s doen met de kat op je rug. Hoe meer overgewicht Minous heeft, hoe zwaarder de push-up’s…

Ontstressen:
De meest bekende manier om te ontstressen is wandelen. En wat is nu leuker dan wandelen met je beste vriend. Laat dit het jaar zijn waarin je je hond meeneemt op avonturen. Het park, het bos, het strand, een bezoekje aan vrienden of lekker samen op vakantie. Maar ontstressen doe je ook door vaker Minous op schoot te nemen als je TV aan het kijken bent. Knuffelen, aaien, kusjes geven… En wat denk je van yoga met geitjes of wandelen met alpaca’s. Volg een workshop koeien knuffelen of een ademhalingscursus met paarden. En als je dan nog gestrest bent ga dan lekker op Biodanza met je konijn.

Stoppen met roken:
Laten we dit in twee delen opdelen:
1. Waarom rook je überhaupt als er een hond, kat, vogel of konijn in de zelfde ruimte is? Niet doen!
2. Roken is in 9 van de 10 gevallen een manier om afleiding te hebben. Gooi die peuk nu eens weg en zoek die afleiding bij de hond of kat. Hoe? Nou maak bijvoorbeeld dagelijks de tanden van Max schoon. Hoe schoner het gebit, hoe kleiner de kans op tandvleesontstekingen en tandsteen. Pak daarnaast de haarborstel van Minous iets vaker op. Het verzorgen vaan de vacht van de kat/hond is een essentieel onderdeel voor vorming van de mens-dier band. Daarnaast werkt het uiterst rustgevend (zie ontstressen) en wordt de vacht ook nog eens goed schoon en glanzend gehouden. Win-win situatie dus. Oh ja, en door het niet roken zal de vacht van Minous ook niet meer naar rook ruiken.

Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden:
Tsja. Als er aan ons wordt gevraagd wie onze beste vriend of familielid is wordt in 2 van de 3 gevallen naam van de kat of hond genoemd. A dog is a man’s best friend. Voor een kat zijn we meer zijn personeel, maar goed… even goede vrienden.

Dus wanneer je gezonder eet, bezig bent met afvallen, lekker aan het ontstressen bent en ook nog eens druk je best doet om te stoppen met roken, dan lukt dat het beste als je de hulp van Max en Minous inschakelt. Dan gaan de goede voornemens zeker slagen én zal je meer tijd doorbrengen met je beste vriend/familielid. Meerdere vliegen in 1 klap.

En om al diezelfde voornemens van 2019 voor te zijn volgt hierbij een tip van mij. Maak één goed voornemen in 2018… neem een huisdier!

Mark Huis in ’t Veld – Dierenarts