Goede voornemens. Ook voor huisdieren!

Goede voornemens voor huisdieren

Goede voornemens. Ook voor huisdieren!

Het nieuwe jaar is weer begonnen. De oliebollen zijn weer op. De kerstboom kan de deur uit. Tijd voor een nieuw begin vol goede voornemens! Weet je wat er in de top 10 van goede voornemens, wereldwijd, met stip op nummer 1 staat? Inderdaad: Afvallen en meer bewegen! We willen allemaal graag fit en gezond zijn en snel de overtollige pondjes kwijt raken. Want feit is dat je met gezond eten en geregeld bewegen een stuk beter in je vel zit.

En wat voor ons mensen geldt, geldt in dit geval ook voor onze huisdieren. Momenteel wordt geschat dat 35% van onze honden en katten te zwaar is, en dat percentage stijgt elk jaar. Een dikke hond of kat ziet er meestal wel gezellig uit. Toch hebben deze dieren minder uithoudingsvermogen, de spieren en gewrichten worden sneller overbelast, het hart en andere organen worden meer belast en de weerstand is lager.

Vrolijke zwarte labrador

Enkele maanden geleden kwam Rocky bij ons op de praktijk, een vrolijke zwarte labrador van 7 jaar. Rocky was kreupel  linksvoor, al langere tijd, en daardoor een stuk minder vrolijk. Rocky woog echter 46 kg, hij was zo’n 10 kg te zwaar. In overleg met de eigenaar hebben we röntgenfoto’s gemaakt en er was sprake van ernstige slijtage in de elleboog. Doordat links zo pijnlijk was ging Rocky nog meer op de rechtervoorpoot steunen, waardoor deze ook sneller overbelast kan raken. Naast pijnstilling was de noodzaak om Rocky af te laten vallen wel duidelijk en ook de eigenaar was inmiddels wel overtuigd.

En met een goede dieetvoeding en onze begeleiding en adviezen daarbij lukt het ook heel goed! Rocky is inmiddels al 8 kg kwijt en doet het prima. Hij heeft veel minder pijnstilling nodig en is weer een stuk vrolijker!

Aan de slag met afvallen

In de praktijk zie ik het elke dag weer. Mensen zijn ontzettend gek met hun huisdieren en willen er goed voor zorgen. Toch is er vaak een drempel om echt actief aan de slag te gaan en de hond of kat te laten afvallen. Veel gehoorde opmerkingen zijn: ‘Ik heb alles al geprobeerd’ en ‘de dieetvoeding is zo duur’.

Inderdaad gaat het niet vanzelf en moet je er als eigenaar voor 100% achter staan, maar met de goede voeding en goede begeleiding is de kans op succes groot! Zie het vooral als een investering in de gezondheid van je huisdier, waardoor je op de lange termijn minder medische kosten hebt en, nog belangrijker, langer van je huisdier kan genieten!

Karla Kamphuis,
dierenartsassistente van het jaar 2013

verzeker je huisdier