Feestdagen en gevaren voor je huisdier

Feestdagen en gevaren voor je huisdier

December, staat in het teken van sinterklaas, kerst en oud & nieuw. We maken het in huis gezellig met versieringen en zetten lekkernijen op tafel. De meeste kunnen geen kwaad maar toch moet je bij sommige producten en spullen extra opletten omdat ze een gevaar zijn voor je huisdier.

Chocolade

Voor veel mensen is chocolade een grote verleiding en onweerstaanbaar. Maar voor je hond is chocolade zeer gevaarlijk door de theobromine die erin zit. Als je hond per ongeluk chocolade binnenkrijgt zal je dit niet direct merken omdat de symptomen pas later zichtbaar zijn. Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad. Een grote hoeveelheid levert een chocolade vergiftiging op bij de hond. Neem voor de zekerheid altijd even contact op met je dierenarts.

Berg chocolade goed op. Katten kunnen ook slecht tegen de stof theobromine. Maar omdat katten een stuk kieskeurige zijn, zullen ze minder snel chocolade tot zich nemen.

Gourmetten

Heb je een vogel in huis, houd er dan rekening mee dat zij slecht tegen verbrandingsproducten kunnen die tijdens het koken vrijkomen. De anti-aanbaklaag van je koekenpan of gourmetstel bevat een coating die bij normaal gebruik geen schade toebrengt. Maar verhit je een pan of gourmetstel langdurig dan kunnen er giftige gassen vrijkomen waaraan vogels kunnen overlijden.  Maar ook braadvetten zijn een risico.

Zorg voor voldoende ventilatie en plaats je vogels in een aparte ruimte als je gaat koken of gourmetten.

Oliebollen met rozijnen / krenten

Druiven, rozijnen en krenten zijn gevaarlijk voor honden en katten. Inname in een grote hoeveelheid leidt tot een acute niervergiftiging. Houd de krentenoliebollen goed uit de buurt.

Kaarsen

De donkere dagen voor kerst maken we extra gezellig door kaarsen in huis aan te steken. Pas wel op dat je kat of hond er niet bij kan om gevaar op verbranding van de snorharen of staart te voorkomen.

Kerstboom

De dennen van de kerstboom zijn giftig. Het kan natuurlijk gebeuren dat je huisdier dennen binnenkrijgt. In kleine hoeveelheden zal dit geen tot milde klachten opleveren zoals braken. Neemt je hond, kat of ander huisdier een grote hoeveelheid tot zich, let dan op dat er geen klachten aan de darmen ontstaan.

We adviseren je om de boom zo te plaatsen dat je huisdier er niet goed bij kan.  Zet de waterbak van je huisdier ook niet onder de kerstboom.

Kerstballen

Ze glimmen zo mooi en daardoor zijn ze extra aantrekkelijk voor de kat. Maar ook de hond kan de ballen aanzien voor leuk speelgoed en er mee willen spelen. Het stukbijten van de kerstballen kan de bek stukmaken en bij doorslikken ben je nog verder van huis omdat de maag of darmen kan beschadigen. Hang je kerstballen zo hoog mogelijk om het gevaar te verminderen. Gebruik als het kan plastic ballen omdat glazen ballen in stukjes kunnen vallen en dat weer verwonding aan de poten kan toebrengen.

Bevestig de haakjes waarmee je ballen aan de boom hangt extra goed. Als ze deze binnen krijgen, moet je direct de dierenarts raadplegen.

Kerststerren

Gelukkig komt deze plant niet het hele jaar voor want een kerstster is giftig. Als je huisdier hiervan eet kan hij gaan overgeven of wat slomer worden. Meestal gaat het vanzelf weer over. Zijn de symptomen heftiger bel dan direct de dierenarts.

Maretak en hulst

De bessen van de maretak en de hulst zijn gevaren voor je huisdier en de bessen zijn erg giftig. Ze worden misselijk, krijgen meer speeksel en gaan overgeven.

Oud & nieuw

Het ene huisdier vindt het geen probleem, het andere is bang voor de harde vuurwerk knallen. Is je huisdier bang, houd deze in de dagen voor en op 31 december zoveel mogelijk binnen. Leid hem op de avond zoveel mogelijk af door onder andere de gordijnen te sluiten, te spelen en hem af en toe wat extra’s te geven. Er zijn nog meer vuurwerktips, kijk wat voor jou hond, kat, konijn of papegaai werkt.


Overzicht alle feestdagen artikelen