‘Doppen en proppen’- over flosdraadjes en gebitsproblemen bij dieren

flossen bij dieren

‘Doppen en proppen’- over flosdraadjes en gebitsproblemen bij dieren

Net als bij mensen komt het bij dieren regelmatig voor dat er eten tussen de tanden of kiezen blijft zitten. Soms is er sprake van wat kleine etensresten, maar de hoeveelheden en bijkomend ongemak kunnen ook veel groter zijn. Als een paard een kies mist, gaat hij nog wel eens ‘proppen maken’. Dat betekent dat het dier hooi of gras kauwt, maar het daarna weer, als een verfrommeld propje’, uit zijn bek laat vallen. Daaraan kan je zien dat het paard gebitsproblemen heeft. Soms blijven er, na het wisselen van de melkkiezen en al nadat de blijvende kiezen opgekomen zijn, doppen van de oude kiezen – als een soort kroonkurken – op de nieuwe kiezen zitten.

Vleesresten

Bij vleeseters kunnen er resten vlees tussen het gebit zitten. Vlees lost na een paar dagen gemakkelijk op, maar de katachtigen, bijvoorbeeld de tijger, kan door het kauwen op stukken huid een deel van de sliertjes kwijtraken. Wetenschappers hebben in een Japanse dierentuin een aap ontdekt die haar tanden regelmatig flost en dat ritueel heeft overgebracht op haar soortgenoten. De Japanse makaak zou dit doen om voedselresten tussen zijn kiezen te verwijderen.

Tandplak

Bij hond en kat zien we de vorming van tandplak vaak optreden op plaatsen waar etensresten tussen de kiezen blijft zitten. Een dik flostouw kan helpen om de tanden en kiezen te reinigen, maar een stuk runderhuid (buffelhuid in de volksmond) werkt ook prima.

Tanden en kiezen poetsen is natuurlijk effectief bij je huisdier tegen tandsteen en je kunt ook etensresten verwijderen. Maar je kunt er wel het beste op tijd mee beginnen, als de dieren nog pup of kitten zijn. Zo raken ze er aan gewend. En ook dan valt het nog niet mee om het vol te blijven houden om dit ritueel dagelijks of enkele keren per week te herhalen.

Als dierenarts van dierentuin Artis verwijderde ik bij de mannetjes ijsbeer Boris een plastic baby-bijtring. Deze was achter de beide hoektanden van zijn onderkaak vast komen te zitten. Boris kon deze er zelf, met zijn poten of op een andere manier, op geen enkele manier vanaf krijgen. Ik heb geen idee hoe die elastische ring in de bek van Boris terecht was gekomen, maar wél hoe deze er af is gegaan. Nadat ik deze dikke ijsbeer, met een gewicht rond de 400 kg, een verdovingspijltje had ingeblazen, ging het dier lekker liggen pitten. Pas toen dit grote roofdier echt goed sliep, kon ik met een soort takkenschaar die dikke plastic ring doorknippen.

Peter Klaver, dierenarts exoten en wildlife Kliniek Klaver & Westerhuis in Dodewaard www.kliniek-klaver4dieren.nl

verzeker je huisdier