Diervriendelijk huis

Diervriendelijk huis

Een diervriendelijk huis: Dieren in huis zorgen voor veel gezelligheid en ze horen meestal helemaal bij het gezin. Of het nou een hond, kat of konijn betreft, je bouwt snel een band op met je huisdier. Daarom is het fijn om je huis (en tuin) zo diervriendelijk mogelijk te maken. Dat zorgt voor veiligheid en je huisdier zal zich nog meer thuis voelen.

Eigen plekje

Dieren hebben behoefte aan een eigen plekje, of meerdere plekjes. Waar ze zich kunnen terugtrekken en niet onnodig gestoord worden. Voor honden kan dat een mand of hondenkussen zijn. Katten gaan liever de hoogte in. Bovenin een krabpaal of een andere hoge lig plek geeft ze de mogelijkheid om als een vorst hun huishouden te overzien. Konijnen kunnen ook prima loslopen in huis, ze zijn goed zindelijk te maken. Zet de konijnenkooi op een rustige plek en laat hem openstaan, zodat het konijn erin terug kan als hij dat wil.

Pas op met eten

Laat geen eten liggen waar je huisdier bij kan. Wat voor ons lekker en gezond is kan voor huisdieren heel schadelijk zijn. Rozijnen en chocolade zijn bijvoorbeeld erg slecht voor je hond of kat. Ze kunnen er doodziek van worden. Botjes van varkens- of kippenvlees splinteren snel waardoor er stukjes vast kunnen raken in keel of maag-darmkanaal. Pas ook op met medicijnen die rondslingeren. Honden zijn ook goed in het opeten van verpakkingen waarin hopelijk iets lekkers zit… Zorg ook voor stevige speeltjes waar geen stukken van afgebeten en doorgeslikt kunnen worden.

Planten

Voor jonge katten en konijnen hebben planten een grote aantrekkingskracht. Jonge katjes spelen er graag mee maar bijten daarbij ook vaak in stengels en bladeren. Veel planten zijn giftig. Lelies bijvoorbeeld zijn echt gevaarlijk voor katten. Weet dus wat er in je huis en tuin staat. Ook voordat je het konijn los laat lopen is het goed om planten af te schermen of weg te zetten zodat ze er niet bij kunnen. Op internet zijn veel lijstjes te vinden met giftige planten.

Denk ook om de elektriciteitssnoeren als het konijn losloopt, deze zijn heel gevaarlijk en hebben een grote aantrekkingskracht op het konijn.

Om het nog leuker voor je huisdier te maken kan je in en om het huis bijvoorbeeld verstopplekjes maken, een paar hogere uitkijkplaatsen voor de kat, klimmogelijkheden en bijvoorbeeld een speeltunnel voor het konijn. Door geregeld het voer te verstoppen in plaats van het in de voerbak te doen, wordt je huisdier uitgedaagd om een beetje z’n best te doen en na te denken. Speciale voerballen en ‘denk’ speelgoed kunnen meehelpen om je huisdier voldoende uitdaging te geven. Hou je huisdier actief, gezond en voorkom verveling!

verzeker je huisdier