Dierendag

Dierendag

 

Juist vandaag is het wereld dierendag. Super interessant is om hun motto er even bij te pakken: “Door middel van het creëren van meer bewustzijn en betere educatie kunnen we een wereld creëren waarin dieren altijd worden herkend als wezens met gevoel en er ten volle rekening wordt gehouden met hun welzijn”

Ik denk zelf dat Werelddierendag er ons aan dient te herinneren dat wij een enorme verantwoordelijkheid hebben jegens alle dieren. Hond, kat, papegaai, konijn, olifant, zeekoe, egel, kolibrie of dolfijn. Alle dieren zijn in meer of mindere mate enorm afhankelijk van het handelen van ons. De mens. Dieren van groot en klein hebben onze zorg en liefde nodig. Onze aandacht.

Weet je het nog van ‘vroeger’, van de Fabeltjeskrant…”Want dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensen-wensen, en dezelfde mensen-streken”. Waarheid als een koe, door goed voor de dieren om ons heen te zorgen, zorgen we uiteindelijk ook goed voor ons zelf én elkaar.

Maar laten we nu toch even echt to the point komen. Zijn honden, vissen, bijen, vleermuizen en termieten nu afhankelijk van ons of zijn wij afhankelijk van hun? Alle, ja alle, dieren zijn belangrijk voor onze overleving. De overleving van de mens. Hoe vreemd is het dan dat juiste vele diersoorten gevaar lopen vanwege ontbossing, verlies van leefgebied, vervuiling van omgeving, jacht? Allemaal weer veroorzaakt door ons.

Mooi voorbeeld is om eens naar baby’s te kijken. Vanaf dag 1 (en zelfs al daarvoor) zijn ze compleet afhankelijk van papa en mama. Wij moeten voor voeding zorgen, warmte en genegenheid bieden. Ze verschonen, in bad doen en aankleden. Troosten als ze huilen. Naar het ziekenhuis brengen als ze heel ziek zijn. Geld sparen om ze op schoolkamp te sturen en om hun voetbalambities te ondersteunen. Zij zijn compleet afhankelijk van hun ouders. Hoe ouder ze worden hoe minder die afhankelijkheid van onze zorg wordt. Maar hoe meer wij weer afhankelijk van hun worden. De verpleegsters, de taxichauffeurs, de schilders, de ministers van de toekomst. Wij hebben zorgplicht naar deze baby’s, onze kinderen. En door die zorgplicht creëren we weer indirect dat er voor ons gezorgd gaat worden.

Dit voorbeeld gaat 1 op 1 op voor dieren. Hebben wij namelijk geen zorgplicht voor bijvoorbeeld honden? Ze moeten worden uitgelaten. Elke dag moet er eten in de bak. Warmte, liefde en knuffels zijn nodig. Geld om ze naar de hondendagopvang te sturen, ze mee te nemen op vakantie en met ze naar de dierenarts te gaan als ze ziek zijn.

Daar staat dan weer tegenover dat een huisdier ons, de mens, ook vele voordelen geeft en biedt.

Dieren geven onvoorwaardelijke liefde

Het is toch fantastisch om te ervaren dat een hond of kat altijd blij is om je te zien, of je nu 10 minuten bent weg geweest of 1 dag. Daarnaast kan je uren kletsen met je hond, blijheid en verdriet delen. Ze leggen hun hoofd op je schoot als je huilt. Ze komen tegen je aan zitten als je relaxt op de bank zit. Ze ‘lijken’ je te begrijpen, iets wat je collega op kantoor of je partner soms niet lijkt te doen. Dieren geven je onvoorwaardelijke liefde. In goede en slechte tijden. Wanneer je blij bent of kwaad. Als je moe bent of uitgeslapen. Wanneer je met je nieuwe baan begint, of teleurgesteld ben in je gitaarleraar. Ze lijken je te verstaan, te begrijpen én nog belangrijker ze lijken niet te oordelen 

Baasjes zijn minder vaak ziek

Uit verschillende onderzoeken komen de volgende resultaten:

  1. Huisdiereigenaren hebben gemiddeld een beter afweersysteem tegen ziekten, een lager stressniveau, minder depressies en plegen minder suïcide.
  2. Verder hebben huisdiereigenaren minder last van hart- en vaatziekten. Het aaien (van hond of kat) zorgt voor een lagere bloeddruk en hartslag.
  3. Huisdiereigenaren lijken minder vaak naar de huisarts gaan en minder medicatie gebruiken. Ook liggen ze minder dagen in het ziekenhuis.

Gezinslid

Een huisdier is tegenwoordig dan ook een volwaardig gezinslid. Volgens onderzoek van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht beschouwt 80 procent van de dierenbezitters het gezelschapsdier tegenwoordig als een gezinslid. “Mensen zien hun honden als kinderen met een vacht”, zegt klinisch etholoog dr. B. Knol.

Dan nu even terug naar het motto van World Animal Day: “Door middel van het creëren van meer bewustzijn en betere educatie kunnen we een wereld creëren waarin dieren altijd worden herkend als wezens met gevoel en er ten volle rekening wordt gehouden met hun welzijn”

Door goed rekening te houden met het welzijn van dieren, houd je dus uiteindelijk ook rekening met het welzijn van je zelf. Door rekening te houden met het welzijn van mensen MOET je dus rekening houden met het welzijn van de dieren.