Bijt- en krabwonden

Bijt- en krabwonden

Bijt- en krabwonden van katten: Eigenaren poetsen bij hun huisdieren vaak niet dagelijks hun tanden en gebitsaandoeningen zijn daardoor ook veel, zo niet de meest, voorkomende aandoeningen bij dieren ouder dan 3 jaar. Het zal duidelijk zijn dat de mondholtes van deze dieren een broeiplaats zijn van allerlei bacteriën.

Vieze mondholte
Door de vele vieze bacteriën in de mondholte van hond en kat zullen eventuele bijtwonden regelmatig gepaard gaan met wondinfecties omdat de bacteriën via de verwondingen diep in de weefsels worden gebracht. Dit geldt voor alle diersoorten, maar bijtwonden van vleeseters geven de meeste en ernstigste problemen.

Bijt- en krabwonden van katten onderling

Honden die bijten kneuzen of verscheuren vaak de weefsels. Er kunnen grotere, open wonden optreden die aan de buitenlucht blootstaan. Bij de kat worden met de lange en scherpe hoektanden echter vaak diepe ‘puntverwondingen’ veroorzaakt. Deze laten zich zien als kleine naaldvormige verwondingen die snel sluiten waardoor bacteriën, die zonder zuurstof kunnen, zich goed kunnen ontwikkelen. Wanneer katten elkaar bijten en krabben, zoals katers doen die elkaars territorium bevechten, dan herkennen we deze infecties vaak als ‘vechtabcessen’. Het aanvallende, meestal het wat meer agressieve, dier vertoont verwondingen en eventuele abcessen vooral rond de kop. Het vluchtende dier wordt vaker aan de achterkant gebeten of gekrabd.

Vechtabcessen

Als er zich een abces ontwikkelt, wordt de kat wat lusteloos en trekt hij zich terug. Als we de temperatuur opmeten blijkt er (hoge) koorts aanwezig te zijn, maar verder is er nog niets te vinden. Wel kan de kat al veel pijn vertonen op een plek waar een dag later dan plotseling een zwelling verschijnt. Deze zwelling vult zich langzaam met pus en de kat begint er veelvuldig aan te likken tot het abces doorbreekt en de inhoud kan afvloeien. In veel gevallen zal de dierenarts een handje helpen en het abces openen en leegdrukken. Daarna knapt de kat zienderogen op, zeker als er pijnstilling en antibiotica worden toegediend en als nabehandeling worden meegegeven.

Overbrengen ziekten

Een ander risico van katten die elkaar bijten is het overbrengen van ernstige infecties die via het speeksel in de bloedbaan van het andere dier worden overgebracht. De bekendste hiervan is kattenleukemie, die door een virus wordt veroorzaakt. In Nederland komt deze infectie gelukkig weinig meer voor, maar een andere virusinfectie, het kattenaids-virus, wel. Vooral zwerfkatten en niet-gecastreerde katers kunnen geïnfecteerd zijn en de infectie verspreiden. Naast het zoveel mogelijk voorkomen van vechtabcessen is dat een andere belangrijke reden om je kater tijdig te laten castreren.

verzeker je huisdier