Aantal vragen over vergiftigingen blijft groeien

hond, kat en konijn

Aantal vragen over vergiftigingen blijft groeien

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht meldde vorig jaar dat het aantal aanvragen van dierenartsen om advies over vergiftigingsverschijnselen bij huisdieren blijft groeien. In totaal werden meer dan 5000 telefoontjes ontvangen. De vraag hierbij is natuurlijk wel of het aantal vergiftigingen werkelijk is toegenomen of dat dierenartsen misschien vaker belden omdat men had gehoord over het vergiftigingencentrum.

Geneesmiddelen voor mensen

Bij honden was het meest voorkomende probleem dat ze geneesmiddelen bedoeld voor mensen hadden opgenomen en bij katten ging het vooral om vergiftigingen door opname van of door likken aan planten en paddenstoelen. Als het gaat om vergiftigingen door medicijnen voor mensen, dan zijn het vooral dieren die door de eigenaar zonder overleg met de dierenarts zijn behandeld met ibuprofen of paracetamol. Soms krijgen dierenartsen ook telefoontjes dat honden bepaalde medicijnen zelf opeten, de strip met de pil is daarbij om een onbekende reden populair (zonder restverschijnselen overigens).

Giftige planten

De planten, bloemen of fruit die de meeste problemen opleverden voor dieren waren op de eerste plaats druiven (of gedroogde druiven: rozijnen), gevolgd door avocado, onrijpe aardappelen en de vooral voor katten ernstig gevaarlijke en mogelijk dodelijke lelie.

Opname van avocado geeft bij honden en katten meestal irritatie van het maagdarmkanaal, maar voor kleinere dieren zoals konijnen, muizen en vogels kan deze vrucht dodelijk zijn. Andere producten die tot vergiftigingsverschijnselen kunnen leiden zijn chocola, Macademia noten, uien, snoep, knoflook en kauwgom met xylitol. Kattenbezitters wordt standaard geadviseerd om geen lelies in huis te nemen. Planten zoals de dieffenbachia, maar ook de azalea, rododendron, lelie, kerstster en zelfs tulpen kunnen maagdarmschade of ernstigere verschijnselen zoals circulatieproblemen en krampen veroorzaken. Van kerststerren blijven de meeste dieren gelukkig af omdat contact met deze plant blaren in de bek en op de huid kan geven.

Antivries

Een ander product waarvan bekend is dat het tot ernstige nierschade kan leiden is antivries. Deze vloeistof smaakt nogal zoet en honden en katten kunnen dit daarom graag oplikken. Honden hebben weleens de neiging om een vlooienband die ze om de nek dragen eraf te trekken en op te eten.

verzeker je huisdier

Direct naar de dierenarts

Neem bij vermoeden van een vergiftiging direct contact op met je dierenarts. Neem de verdachte middelen bij het bezoek aan de dierenarts mee. Voor veel vergiften bestaat er geen specifieke behandeling. Als er geen tegengif of specifieke tegenmaatregel bekend is, wordt geprobeerd om het dier te laten braken of wordt een maagspoeling soms met Norit gegeven om verdere opname van giftige producten te voorkomen. Een infuus kan de uitscheiding van de giftige stof stimuleren.

Om vergiftiging te voorkomen moeten we mogelijk gevaarlijke stoffen goed opbergen, net als voor kinderen. Zeker bij pups en kittens moet men extra voorzichtig zijn met het laten liggen van zaken, want vooral jonge dieren zijn erg onderzoekend. Op deze manier wordt de kans op een vergiftiging geminimaliseerd.

Paul Overgaauw. Specialist Veterinaire Microbiologie KNMvD, Dipl. ACVM, SMBWO erkend parasitoloog