10 tips voor een rustige jaarwisseling

Vuurwerk

10 tips voor een rustige jaarwisseling

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is daardoor een stressvolle periode. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet zodat het minder vervelend is voor je huisdier.

Petplan tips:

1. Sluit ramen, deuren en gordijnen. Dit dempt de vuurwerkgeluiden en zorgt er ook voor dat lichtflitsen niet of minder goed zichtbaar zijn.
2. Laat lampen in huis branden en zet de radio of televisie aan.
3. Zorg dat je huisdier zich kan verstoppen op een veilige plek in huis.
4. Laat je hond bij voorkeur oudejaarsavond voor 22.00 uur aangelijnd uit en zorg dat je katten binnen zijn en blijven door kattenluikjes af te sluiten. Zorg er bij buitenkonijnen voor dat ze in hun paniek niet kunnen ontsnappen.
5. Angstig gedrag negeren is niet nodig maar probeer het dier af te leiden door bijvoorbeeld te spelen of andere leuke dingen te doen. Probeer de angst niet te bevestigen, daardoor gaat je huisdier denken dat er een reden tot angst is. Gedraag je zo normaal mogelijk.
6. Wanneer je huisdier het gewenste gedrag vertoont tijdens het vuurwerk is belonen wel heel belangrijk.
7. Probeer het avondeten iets later in de avond te geven (als dat mogelijk is). Wanneer dieren hongerig zijn hebben zij minder interesse in vuurwerk.
8. Zorg ervoor dat rondvliegend vuurwerk je konijnenhok buiten niet kan raken. Wil je je konijn naar de schuur of garage verplaatsen? Doe dit dan minimaal 2 dagen van te voren met zijn eigen hok. Dit is voor hem een veilige plek. Pas op voor grote temperatuurverschillen, dat is niet goed voor een konijn.
9. Zorg dat je huisdier gechipt is en de chip geregistreerd staat. Mocht je huisdier dan toch per ongeluk ontsnappen dan kunnen ze de eigenaar via de chip weer terugvinden.
10. Mocht je het dit jaar nog niet geprobeerd hebben, dan kan je volgend jaar vanaf oktober beginnen met vuurwerktraining bij je huisdieren. Met vuurwerktraining kunnen ze rustig wennen aan de geluiden van vuurwerk.

Wij wensen jou en je huisdier een gelukkig en gezond nieuwjaar!


Overzicht alle feestdagen artikelen