Maagtorsie

Petplan EHBO: een maagtorsie bij de hond is levensbedreigend

Bij een maagtorsie (maagkanteling) draait de maag (gedeeltelijk) om zijn as. De ingang en de uitgang van de maag worden hierdoor afgesloten en bloedvaten worden afgekneld. Het gevolg hiervan is dat de organen van het lichaam te weinig zuurstof krijgen door verlaagde bloeddruk en hartactie. Je hond gaat uiteindelijk moeilijk ademhalen en verschillende organen in het lichaam vallen uit.

Maagkanteling

Een maagkanteling kan vooral optreden wanneer dieren te snel te grote hoeveelheden voedsel tegelijk innemen.  Het is een berucht probleem wat vooral bij (vaak wat) grotere honden acuut kan optreden. De problemen beginnen vaak met een maagoverlading waardoor de maag gaat uitzetten en draaien(kanteling). De buik zet dan vrij plotseling op, het dier wordt sloom en probeert soms te braken. Zeer snel handelen is dan geboden.

Let op: een maagtorsie is altijd een spoedgeval. Ga daarom onmiddellijk naar de dierenarts. Hoe eerder je bij de dierenarts bent, hoe groter de kans dat deze het leven van je hond nog kan redden.

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.