Uw huisdier vermist!

Uw huisdier vermist!

U moet er als baasje niet aan denken, maar het kán gebeuren dat uw huisdier wegloopt of wordt gestolen. Wat moet u doen als uw huisdier vermist is? Hier nemen we in het kort de belangrijkste punten met u door.

Meld het altijd meteen

U moet aan kunnen tonen dat u er alles aan heeft gedaan om uw dier terug te krijgen. U bent namelijk niet langer eigenaar van het dier als het wegloopt en u heeft er (te) weinig of niets aan gedaan om het dier terug te krijgen. De gemeente wijst in de regel een asiel of andere dierenopvang aan waarbij u de vermissing van uw huisdier moet melden. Ook heeft het zin om de vermissing te melden bij de politie, Amivedi en de plaatselijke dierenambulance.

Achtergelaten gezelschapsdieren

Wanneer dieren onbeheerd achtergelaten (lijken te) zijn, is de gemeente verantwoordelijk voor hun opvang. Daarvoor heeft de gemeente afspraken gemaakt met het plaatselijke asiel. Wanneer de eigenaar van het dier zich niet binnen twee weken meldt bij het asiel, is het asiel bevoegd om er een andere baas voor te zoeken. Meldt de eigenaar zich wel binnen deze periode, dan moet hij de kosten van de opvang betalen.

Aantonen dat het dier van u is

Een ander scenario is dat iemand uw dier vindt en het niet aan u terug wil geven. Dat zijn lastige en verdrietige situaties. In dergelijke gevallen zult u soms tot aan de rechter moeten gaan, om uw dier terug te eisen en uiteraard zult u dan moeten bewijzen dat het in eerste instantie wel degelijk uw dier was. Een chip en een dierenpaspoort zijn overigens middelen om een dier te identificeren, maar helaas geen bewijs dat het dier ook uw eigendom is. Zorg naast de microchip, die uiteraard op uw naam en adres geregistreerd staat, voor voldoende foto’s, getuigenverklaringen en bewaar betalingsbewijzen voor de zorg voor het dier. Dat u een emotionele band heeft met het dier in kwestie, doet er helaas in het Burgerlijk recht niets toe.

Als u een dier vindt

Gezelschapsdieren zijn voor het Burgerlijk recht ‘zaken’ waarop eigendom, bezit en houderschap van toepassing zijn, net als een pc of een fiets bijvoorbeeld. Daarom moet u, als u een gezelschapsdier vindt, dit melden bij de bevoegde instanties; dus het asiel dat door de gemeente is aangewezen als dierenopvang. Als u zelf het dier verzorgt totdat de eigenaar zich meldt, mag u een vergoeding voor de verzorging van het dier vragen. Als u het door u gevonden gezelschapsdier heeft gemeld bij de juiste instanties en na een jaar heeft zich nog niemand gemeld, dan kunt u ook eigenaar worden van het dier.

Het is dus verstandig om te allen tijde goed op uw dier te  letten! Zeker in een vreemde omgeving of onder vreemde omstandigheden.

verzeker uw huisdier