Uw hond is vermist

Hond vermist

Uw hond is vermist

U moet er niet aan denken, maar het kan helaas gebeuren dat uw hond wegloopt of wordt gestolen. Wat moet u ondernemen als uw hond vermist is? In deze blog benoemen wij de belangrijkste punten.

Maak melding van de vermissing
Het is belangrijk dat u aan kunt tonen dat u er alles aan heeft gedaan om uw hond terug te krijgen. U bent namelijk niet langer in bezit van de hond als het wegloopt en u heeft er dan mogelijk (te) weinig of niets aan gedaan om het dier terug te krijgen. De gemeente wijst in de regel een asiel of andere dierenopvang aan waarbij u de vermissing van uw huisdier moet melden. Ook is het zinvol om de vermissing te melden bij Amivedi en de plaatselijke dierenambulance.

Achtergelaten gezelschapsdieren
Wanneer dieren onbeheerd achtergelaten zijn, wordt de gemeente verantwoordelijk gesteld voor hun opvang. Daarvoor heeft de gemeente afspraken gemaakt met het plaatselijke asiel. Wanneer de eigenaar van de hond zich niet binnen twee weken meldt bij het asiel, is het asiel bevoegd om er een andere baas voor te zoeken. Meldt de eigenaar zich wel binnen deze periode, dan zijn de kosten van de opvang voor zijn rekening.

Bewijzen dat het dier van u is
Een ander scenario is dat iemand uw hond heeft gevonden en het niet aan u terug wil geven. Dat zijn vervelende situaties. In dat soort gevallen zult u soms tot aan de rechter moeten gaan om uw dier terug te eisen en uiteraard zult u dan moeten bewijzen dat het wel degelijk uw dier was. Een chip en een dierenpaspoort zijn overigens middelen om een dier te identificeren, maar helaas geen bewijs dat de hond ook uw eigendom is. Zorg naast de chip, die uiteraard op uw naam en adres geregistreerd staat, voor voldoende foto’s, getuigenverklaringen en bewaar betalingsbewijzen voor de zorg voor het dier. Dat u een emotionele band heeft met het dier in kwestie, doet er helaas in het Burgerlijk recht niets toe.

Als u een dier vindt
Huisdieren zijn voor het Burgerlijk recht ‘zaken’ waarop eigendom, bezit en houderschap van toepassing zijn, net als een pc of een fiets bijvoorbeeld. Daarom moet u, als u een dier vindt, dit melden bij de bevoegde instanties; dus het asiel dat door de gemeente is aangewezen als dierenopvang. Als u zelf het dier verzorgt totdat de eigenaar zich meldt, mag u een vergoeding voor de verzorging van het dier vragen. Als u het door u gevonden gezelschapsdier heeft gemeld bij de juiste instanties en na een jaar heeft zich nog niemand gemeld, dan kunt u ook eigenaar worden van het dier.

Het is dus verstandig om te allen tijde goed op uw hond te letten! Zeker in een vreemde omgeving of onder vreemde omstandigheden.