Huidaandoeningen bij de kat

Huidaandoeningen bij de kat

Huidaandoeningen bij de kat

Huidproblemen bij de kat komen regelmatig voor. Maar wist u ook dat deze aandoeningen anders tot uiting komen dan bij de hond? Paul Overgaauw bespreekt 4 vormen van huidaandoeningen bij de kat.

De meest voorkomende huidaandoeningen bij de kat zijn allergie voor vlooien, voedselallergie en een huidreactie bij atopie. Deze laatste is een reactie op stoffen uit de omgeving, vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens.

medische kosten kat Bij de kat komt een huidaandoening anders tot uiting dan bij de hond. Er worden vier vormen van huidproblemen bij de kat onderscheiden, die we hierna kort bespreken.

Helaas is er voor katten nog geen goede remedie voor atopie. Terwijl bloedonderzoeken en allergeentesten bij de hond wel al betrouwbare resultaten opleveren. Bij katten zal de dierenarts voor een stapsgewijze behandeling kiezen. Vlooienallergie kunnen natuurlijk  behandeld met een goed vlooienbestrijdingsmiddel. Bij een voedingsallergie wordt een speciaal dieet voorgeschreven om te proberen dit aan te tonen.

 De 4 vormen van huidaandoeningen bij de kat zijn:

1. Symmetrische kaalheid bij de kat

Een veelvoorkomend probleem bij de kat is het symmetrisch kaal worden van de huid zonder dat er een ontsteking aanwezig is. Meestal ontstaat de kaalheid onder en opzij van de buik en tussen de achterpoten. Hoewel psychische oorzaken bekend zijn bij nerveuze katten(rassen), zijn het toch vaak vlooien of andere overgevoeligheden die deze klachten veroorzaken. Belangrijk bij het onderzoek door de dierenarts is, om uit te zoeken of de haren zijn uitgelikt (afgebroken haartjes in de huid) of zijn uitgevallen (echt kaal). Meestal is het een kwestie van overmatig likken van de vacht.

2. Korstjes op de huid

Het ontstaan van korstjes op de huid zie je vaak bij een vlooienallergie. Je kunt dit herkennen aan een groot aantal kleine korstjes. Deze korstjes zitten vooral op de rug, maar ook op de romp, de buik en de binnenzijde van de achterpoten.  Vaak zie je je kat dan veel krabben; deze korstjes veroorzaken namelijk heftige jeuk. Ook zie je dat de kat op sommige plekken kaal wordt door het vele krabben.

3. Eosinofiele huidaandoeningen

Eosinofiele huidaandoeningen bij de kat is een moeilijk woord voor roodgekleurde afwijkingen van de huid, waarbij veel zogenaamde eosinofiele bloedcellen worden gevonden. Je ziet deze cellen enkel onder de microscoop na het kleuren van de cellen.

Er bestaan drie vormen. De eerste is een niet-pijnlijke zweer op de lippen zonder jeuk. De tweede een soms zwerende, verdikking op de buik, borst of achterpoten met veel jeuk en als derde een stevige geelroze huidontsteking aan de achterpoten en in de bek, die soms gepaard gaat met jeuk. Deze vormen kunnen alleen aanwezig zijn of in combinatie. Het is bekend dat ze worden veroorzaakt door meerdere allergische factoren.

4. Jeuk aan kop en nek

Een laatste typische huidafwijking die we bij de kat tegen kunnen komen, is heftige jeuk aan de kop en de nek. Dit gaat vaak gepaard met kaalheid en huidbeschadigingen (tot zweren toe). Dit probleem wordt onder andere gezien bij voedingsallergie.

Paul OvergaauwSpecialist Veterinaire Microbiologie KNMvD, Dipl. ACVM, SMBWO erkend parasitoloog

verzeker uw kat