Hartproblemen bij de kat!

Hartproblemen bij de kat

Hartproblemen bij de kat!

Waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt. Zeker niet bij jongere katten. Toch komen hartproblemen regelmatig voor bij katten van alle leeftijden! Bij sommige rassen komt hartfalen vaker voor en is de aandoening erfelijk. Gelukkig nemen rasverenigingen steeds meer maatregelen om dieren met hartproblemen uit te sluiten voor de fok. Maar iedere kat kan op iedere leeftijd getroffen worden door hartproblemen. Regelmatig de gezondheid van uw dier laten controleren voorkomt veel leed en verdriet!

medische kosten kat

Schrikken

Natuurlijk is het schrikken als er een hartprobleem bij uw dier wordt vastgesteld. Maar tegenwoordig kan de dierenarts door het vroeg vaststellen van hartproblemen, de juiste medicijnen en een aangepaste levensstijl een dier met hartproblemen een goed leven bieden. Vertoont het dier al symptomen van hartfalen dan is de prognose, helaas, een stuk minder goed.

Meest voorkomende aandoening

Het meest voorkomende hartprobleem bij katten is cardiomyopathie. Hiervan bestaan 3 vormen, maar bij katten komt de hypertrofische vorm het meest voor. De hartspier wordt bij deze aandoening steeds dikker, waardoor de hartkamer (ventrikel) van het hart kleiner wordt. De pompfunctie van het hart gaat achteruit. Cardiomyopathie kan aangeboren zijn, maar kan ook als gevolg van andere aandoeningen ontstaan, zoals een te hard werkende schildklier of een te hoge bloeddruk.

Tijdig vaststellen

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ander ongemak. Zolang het hart nog op ‘halve kracht’ functioneert, zal er weinig aan de kat te zien zijn. Het dier spaart zijn krachten. Hartproblemen vaststellen voordat het dier er zichtbaar last van krijgt valt dus niet mee. Vandaar dat wanneer uw dierenarts bij routine controle een hartgeruis of een onregelmatige hartslag hoort, uw kat altijd verder wordt onderzocht. Ook als uw dier verder gezond lijkt. Om tot de juiste diagnose te komen is een echo van het hart noodzakelijk.

Complicatie

Een gevreesde complicatie is het ontstaan van een thrombus (bloedpropje). Door de veranderingen aan het hart ontstaan ook veranderingen in de bloedstroom. Hierdoor kunnen bloedplaatjes klonteren tot propjes. Als een bloedpropje loslaat, kan het afhankelijk van de grootte tot bloedvatverstoppingen leiden. Vaak lopen deze propjes vast in de grote vertakkingen van de lichaamsslagader naar de poten, met verlamming van een of beide poten als gevolg.

Hartfalen

Als het hartprobleem zo ernstig is het hart begint te falen in zijn pompfunctie spreken we van hartfalen. De symptomen van een kat met een ernstig hartprobleem en hartfalen zijn dramatisch. Vooral benauwdheid, geen eetlust en een gebrek aan energie vallen op.

Katten met ernstige hartklachten hebben geen goede prognose, ondanks medicijnen en goede zorgen. Door regelmatig de gezondheid van uw kat te laten controleren kan de dierenarts niet alleen hartfalen tijdig opsporen, maar ook andere aandoeningen. Dit geldt zeker voor oudere katten (ouder dan 10 jaar), waarbij veel dierenartsen een halfjaarlijkse gezondheidscontrole adviseren.

verzeker uw kat