skip to Main Content

Zweten honden ook?

Mensen zweten om warmte kwijt te raken. Zweten honden ook?

Mensen raken hun overtollige warmte kwijt door te zweten. Vooral tijdens zwaar werk of intensief sporten is dit goed merkbaar. Maar hoe zit het met honden? Zweten honden ook?

Honden hebben ook hun actieve momenten en de belangrijkste manier om dan warmte kwijt te raken is door te hijgen met de tong uit de bek. Ook als de hond niet actief is, maar het gewoon warm heeft, bijvoorbeeld in de zon, zal hij zijn warmte vooral kwijtraken door zijn tong uit zijn bek te laten hangen. Daarnaast kunnen honden via hun voetzooltjes ook warmte kwijtraken.

De mogelijkheden van honden om warmte kwijt te raken zijn wel beperkter dan bij mensen. Daardoor is er meer risico op oververhitting. Elke hondenbezitter behoort te weten dat zijn hond met warm weer niet alleen in de auto mag blijven zitten. De temperatuur in een auto wordt heel snel te hoog. De hond zal steeds harder gaan hijgen in een poging warmte kwijt te raken, maar door al dat gehijg wordt hij alleen maar warmer.

Beperk bij warm weer ook de activiteiten met uw hond. Laat hem niet naast de fiets rennen bijvoorbeeld. Honden kennen zelf vaak hun grenzen niet, door hun enthousiasme blijven ze druk en actief tot ze erbij neervallen. Probeer dit dus zelf te voorkomen.

Als een hond oververhit is, wordt hij apathisch, zakt in elkaar en kan zelfs bewusteloos raken of erger. Het is dan zaak zo snel mogelijk de hond af te koelen. Het afkoelen moet wel rustig gebeuren, bijvoorbeeld met natte doeken of door water over hem heen te laten lopen. Zet hem niet ineens in een ijskoud bad, doe het rustig aan en raadpleeg altijd een dierenarts.

Zweten honden ook?

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan