skip to Main Content

Kat naar buiten!

Maak naar buiten gaan veilig voor uw kat

Vanaf de pubertijd (maand 6-8) draait alles om paren bij konijntjes. Mannetjes krijgen last van territoriumdrift en ook de vrouwtjes slaan op hol: ze zijn vaak schijnzwanger en bouwen driftig aan hun nestjes. Kleine konijntjes zien er heel schattig uit maar er komt meer kijken bij het nemen van een nestje dan mensen denken.

Vanaf welke leeftijd is konijn vruchtbaar?
Vanaf de leeftijd van 3-5 maanden zijn konijnen al vruchtbaar. Het is verstandig om de mannetjes en de vrouwtjes voordat ze 3 maanden oud zijn, van elkaar te scheiden als u geen kleintjes wilt. In tegenstelling tot wilde konijnen kunnen huiskonijnen het hele jaar gedekt worden.

Hoe lang is een konijn zwanger?
De dracht van een konijn duurt tussen de 29 en de 33 dagen. Het is vaak niet goed te zien of een konijn zwanger is. Wanneer u uw konijn regelmatig weegt dan kunt u wel een stijging van het gewicht waarnemen. Het maken van een nest kan ook duiden op schijnzwangerschap.

Voorbereiding op de bevalling
Maak ongeveer 1 week voor de uitgerekende datum het hok van uw konijn goed schoon. Zorg er daarnaast oor dat de voedster een rustige plek heeft om haar nest te maken (bijvoorbeeld in het nachthok).  Dan is het hok niet vies als de kleintjes te wereld komen.

Na de bevalling
Als de voedster eenmaal is bevallen, kunt u het beste de eerste paar dagen niet aan het nestje komen. Dan is de kans dat de voedster haar kleintjes afstoot (door vreemde geur) het kleinst. Check op dag drie of er ook doodgeboren jongen in het nestje aanwezig zijn. Zo ja, verwijder deze dan. Bekijk de kleintjes heel snel even één voor één. Wrijf van te voren uw handen over de vacht van de moeder. Pak de kleintjes kort op en controleer of ze genoeg voeding krijgen: zijnde buikjes vol en rond? Dat is een goed teken. Ziet u een gerimpeld jong? Dit betekent dat het konijntje niet genoeg voeding krijgt. Check ook of de jongen allemaal goed in het nestje liggen en of ze goed bedekt zijn. Kijk ook regelmatig even of het goed gaan met de voedster. Bel bij twijfels altijd contact op met uw dierenarts.

De jonkies hebben geen haar en geen tanden. Daarnaast zijn de oogjes de eerste 10 dagen nog dicht. Een voedster verzorgt en voedt haar jongen maar 2 keer per dag. Na 3 weken gaan de jongen aan de wandel en verlaten ze af en toe het nest.

Zwangerschap voorkomen
Om zwangerschap te voorkomen kunt u het beste het konijn laten steriliseren of castreren. Het lijkt leuk zo’n nestje met kleine pluizenbolletjes maar u wilt ook dat ze na een tijdje bij een goede eigenaar terecht komen. Daarnaast zijn er veel konijnen in asiels en konijnenopvang die op een nieuw baasje wachten. Denk daarom goed na of u met uw konijn wil gaan fokken.

Konijnen zwangerschap
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan