Zoönosen

Ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen.

Huisdieren dragen bij in de gezondheid en het welzijn van hun baasje. Echter dieren kunnen ook ziekteverwekkers bij zich hebben waar mensen ziek van worden. Ziekten die van dieren op mensen overgedragen kunnen worden noemen we zoönosen. Kinderen lopen het meest risico in deze, omdat zij minder weerstand hebben en vaak intensief met hun huisdier omgaan. Gelukkig zijn zoönosen vaak goed te voorkomen. Voorbeelden van zoönosen zijn:

-Parasieten. Denk aan een spoelworminfectie of toxoplasmose. Vaak wordt een infectie opgelopen niet door direct contact met de kat maar via de omgeving (zandbak, tuin, ontlasting).

-Schimmels. Niet altijd goed bij de kat te zien. Echter wel zeer besmettelijk. Bij mensen vaak zichtbaar als ronde rood omrande plekken, vooral op armen en gezicht/hals. Ga hiermee naar je huisarts en met je kat naar de dierenarts.

-Bacteriën. Kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Maar denk ook aan bijtwonden, kattenbeten veroorzaken vaker een infectie dan hondenbeten. Ga er in ieder geval mee naar de huisarts.

-Virussen. Er zijn verschillende virussen die door dieren overgebracht kunnen worden op de mens, bijvoorbeeld rabiës. Katten zullen slechts zelden mensen ziek maken door een virus.

Gezonde huisdieren verspreiden over het algemeen geen ziekteverwekkers. Laat je kat jaarlijks controleren en vaccineren bij de dierenarts. Zorg voor een geregelde behandeling tegen wormen, vlooien en teken. Houdt een goede hygiëne aan en leer dit ook aan je kinderen, bijvoorbeeld goed handen wassen na het buitenspelen en na contact met de kat. Maak dagelijks de kattenbak schoon. Zo kun je veilig genieten van de gezelligheid van je kat(ten).

Zoönosen

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.