Zijn neus achterna

Lees waarom de neus zo belangrijk is voor je viervoeter

De neus is het belangrijkste zintuig van je hond. Je hond bekijkt de wereld door middel van zijn neus. 

Dat honden goed kunnen ruiken weten we allang. Het kan ook wel eens lastig zijn tijdens het uitlaten. Zoveel tijd heeft je hond nodig om alles te besnuffelen onderweg. De hond ‘ziet’ de wereld om hem heen door zijn neus. Het is zijn belangrijkste zintuig.

Nou zijn er nogal wat verschillende hondenneuzen qua grootte en vorm. Honden met een grote neus hebben meer geurcellen en kunnen iets beter ruiken dan honden met een korte platte neus. Een Duitse herder heeft bijvoorbeeld meer dan 200 miljoen geurcellen, een mens slechts 6 miljoen. Met een natte neus kan de hond nog makkelijker en meer ruiken dan met een droge neus.

Zoals wij met onze ogen verschillende voorwerpen kunnen onderscheiden, zo kan de hond met zijn reukvermogen een geur ontleden tot verschillende geuren. Ook kan hij goed bepalen waar een specifieke geur vandaan komt. Daarom zijn honden zo geschikt om te speuren.

Geuren kunnen veel invloed hebben op de emotie en het gedrag van de hond. Honden kunnen  angst of stress ruiken bij mensen of dieren om hen heen, denk aan adrenaline of bepaalde zweetluchtjes die vrijkomen bij iemand die bang of gestrest is. De hond kan zich dan ook nerveuzer gaan gedragen.

Geuren kunnen ook ingezet worden bij hondentraining: bij een lekker ruikend snoepje als beloning voor goed gedrag, zal de hond goed gedrag gaan associëren met een fijn gevoel.

Zijn neus achterna

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.