Ziektes en aandoeningen bij het konijn

Denk goed na over de verzorging en de kosten als je een konijn aanschaft.

Leuk hè, zo’n schattig konijntje! Een konijn lijkt een makkelijk huisdier maar niets in minder waar. Konijnen hebben veel liefde en aandacht nodig van hun baasje en daarnaast ook een soortgenoot. Het hok moet regelmatig verschoond worden en een konijn kan ook ziek worden. Konijnen kunnen bij een goede verzorging wel 12 jaar oud worden! De aanschaf van een konijn is dus iets om goed over na te denken. Lees hier welke ziektes en aandoeningen er bij een konijn kunnen voorkomen.

Abcessen
Abcessen komen bij konijnen vaak voor op de kop en de hals. Soms komen ze ook bij de bek voor (bij tandproblemen) en ze kunnen zelfs op voetzolen voorkomen. Abcessen voelen hard aan. Ze zijn gevuld met dikke pus. Abcessen zijn vaak lastig te verwijderen. Je moet met een abces altijd naar de dierenarts.

Maagverstopping
Konijnen kunnen niet braken. Wanneer konijnen veel verharen, kunnen ze een maagverstopping krijgen. De haren vormen dan een bal in de maag. Konijnen Kam je konijn dat verhaart daarom regelmatig om dit te voorkomen.

Maden
Vooral met warm weer kan een konijn last krijgen van maden. Maden worden veroorzaakt door eitjes van vliegen. Deze leggen ze meestal op vochtige plekken zoals wondjes of een natte vacht. Als de eitjes uitkomen, graven de larven zich in de vacht in en veroorzaken grote open wonden. Zorg dat je dit probleem tijdig ontdekt, dan kan de dierenarts de wonden vaak nog effectief behandelen.

Myxomatose en VHD
Tegenwoordig bestaat er één vaccin tegen deze twee besmettelijke, meestal dodelijke, virussen. De virussen worden overgebracht door met name insecten, maar ook door contact met andere (wilde) konijnen.

Laat je konijn jaarlijks (bij voorkeur in het voorjaar) inenten tegen type 1 Myxomatose en VHD type 1. Daarnaast dient je je konijn halfjaarlijks in te enten tegen VHD type 2. Deze laatste is een nieuwe variant van VHD die in 2015 in Nederland de kop op stak.

Oververhitting
Konijnen kunnen slecht tegen hitte (boven de 26 graden) en direct zonlicht. Plaats het hok dan ook altijd op een schaduwrijke, tochtvrije plek. En zorg ervoor dat je konijn altijd beschikt over vers, fris water. Konijnen kunnen niet zweten en ook niet goed door hun mond ademen. Hierdoor kunnen ze de hitte slecht kwijtraken.

Is je konijn toch oververhit geraakt? Leg het konijn op een koele plaats. Maak zijn oren nat met lauw water (gebruik hiervoor bijvoorbeeld een washand), laat hem goed water drinken op kamertemperatuur (alleen als het konijn goed kan slikken en bij bewustzijn is) en raadpleeg zo snel mogelijk je dierenarts. Je herkent oververhitting aan: snelle ademhaling, ademen met de bek open (alarmsignaal bij konijnen!) oren voelen warmer dan normaal, uitgestrekt liggen, kwijlen, rustig gedrag. In ernstige gevallen kan het konijn epileptische aanvallen krijgen of in coma raken.

Parasieten
Konijnen kunnen flink last hebben van parasieten als mijten, luizen en vlooien. Konijnen hebben een eigen soort vlo, maar kunnen ook last krijgen van kattenvlooien.

Oormijten zijn parasieten die van huidschilfers en oorsmeer leven en veroorzaken korsten op en viezigheid in de oren. Een konijn met oormijt heeft vreselijke jeuk aan de oren. Mijten zijn kleine beestjes die zich in de huid vreten.

Tanden
De tanden van konijnen blijven een konijnenleven lang groeien. Vaak slijten de tanden door knagen en knabbelen. Knaagt het konijn niet voldoende, of staan de tanden niet goed? Dan kunnen de tanden te lang worden. Het konijn kan hierdoor gezondheidsproblemen krijgen: eten gaat moeilijk bijvoorbeeld. Ook kan het konijn de blindedarmkeutels vol voedingsstoffen niet meer uit zijn eigen anus eten. Daarnaast kunnen de tanden verkeerd terug groeien als ze door de dierenarts afgeknipt worden. Kortom: voorkomen is beter dan genezen!

konijnen ziektes
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.