Wormen bij volwassen kat

Ook volwassen katten kunnen worminfectie bij zich dragen

Wormen zie je niet zo vaak bij volwassen katten. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen worminfectie bij zich hebben. Maar hoe komt een kat eigenlijk  aan wormen? En zijn er verschillende wormen?

Er zijn verschillende soorten wormen waar je kat besmet mee kan raken. De meest voorkomende zijn de spoelworm en de lintworm. Deze leven in het maag-darmkanaal van je kat. De kat wordt ermee besmet door het oplikken van eitjes uit de omgeving of via prooidieren. Lintworm kan ook overgedragen worden door vlooien.

Binnenkatten lopen minder risico, maar via de schoenen van eigenaar en bezoek kunnen makkelijk wormeitjes mee naar binnen komen.

Een gezonde volwassen kat zal, in tegenstelling tot een kitten, niet snel heel ziek worden van een worminfectie.  Een ernstige infectie kan symptomen geven als braken, diarree, vermageren en een doffe vacht. Katten die wormen hebben, scheiden echter wel veel wormeitjes uit met de ontlasting. Deze wormeitjes kunnen in de omgeving maar ook in de vacht van de kat terechtkomen. Ook mensen kunnen op door contact een worminfectie oplopen! Vooral kinderen lopen hierin een risico.

Extra belangrijk dus om geregeld te ontwormen, zeker als er (geregeld) kinderen over de vloer zijn. Het advies is om 4 keer per jaar je kat te ontwormen. Ontwormen kan met een tablet, maar ook met een pipet die op de huid gedruppeld wordt. Informeer bij je dierenarts naar het meest geschikte middel voor je kat.

Help, wormen!

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.