Wat kost een konijn?

Waar moet je rekening mee houden als je een konijn aanschaft?

Denk je erover om een konijntje aan te schaffen? Zet voordat je het pluizige bolletje aanschaft nog wel even alle kosten op een  rij. Veel nieuwe eigenaren hebben geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Naast een hok, voerbak, drinkbak, eventuele speeltjes en het voer, zijn er nog veel meer kosten waar je in eerste instantie niet 1,2,3 aan denkt.

Kosten aanschaf konijn
Konijnen zijn echte gezelschapsdieren. Een konijn alleen kan op den duur gedragsproblemen krijgen en wordt heel ongelukkig. Je kunt het beste twee konijnen tegelijk nemen. Zo kunnen ze meteen wennen aan elkaar. Let er wel op dat niet alle konijnen een goede combinatie vormen, informeer daarom goed bij een dierenarts of konijnenopvang voordat je een tweede konijn aanschaft.

Kosten op basis van aanschaf twee konijnen

  • Voor de aanschaf van twee konijnen moet je ongeveer rekenen op een bedrag tussen de 40 en de 100 euro. Bedenk goed waar je jouw konijn gaat kopen. Een ziek konijn kan veel kosten met zich meebrengen. Laat jouw konijn zeker even een gezondheidscheck doen (en als dat nog niet gedaan is vaccineren) bij de dierenarts. Konijnen worden soms ook gratis aangeboden. Hou er dan rekening mee dat ze waarschijnlijk nog niet geënt zijn en ook nog niet zijn nagekeken door een dierenarts.
  • Voor huisvesting (hok) en overige benodigdheden ben je rond de 250 euro
  • Jaarlijks ben je ongeveer 750 euro kwijt aan voeding (biks, hooi), bodembedekking, verzorging en de dierenarts. Wanneer je er voor kiest om het konijn te laten steriliseren of castreren dan kun je rekenen op ongeveer € 100 euro voor deze behandeling  per konijn.

De kosten voor voeding zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het merk/soort voeding dat je koopt.

Onder de dierenartskosten rekenen we in dit voorbeeld kosten voor vaccineren, nagels knippen en eventueel een consult. We gaan hierbij uit van een volkomen gezond konijn.

Helaas kunnen de dierenartskosten voor pechvogels veel hoger uitvallen. Jouw konijn kan ernstig ziek worden, of gebitsproblemen krijgen. Operaties kosten tegenwoordig zomaar 1000 euro. Daarom is het verstandig om je te verdiepen in een huisdierenverzekering . Aan een konijnenverzekering ben je gemiddeld 175 euro per jaar kwijt.

Konijn aanschaffen

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en jouw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,3

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,3!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.