Wat is kennelhoest?

Waarom is de vaccinatie tegen kennelhoest verplicht bij dierenpensions en uitlaatservices?

Kennelhoest is geen standaardvaccinatie. Dierenpensions en uitlaatservices stellen deze enting echter wel verplicht. Waarom precies? 

Moet je hond ook geënt worden tegen kennelhoest? Deze vraag zal waarschijnlijk elk jaar gesteld worden als je jouw hond laat vaccineren. De kennelhoest-enting wordt niet standaard toegediend aan elke hond. De enting wordt door de meeste dierenpensions en hondenuitlaatservices echter verplicht gesteld. Waarom is het daar dan wel nodig?

Kennelhoest is een verzamelnaam voor verschillende voorste luchtweginfecties bij de hond. Het kan worden veroorzaakt door een virus of door een bacterie. Jouw hond kan besmet worden door contact met een andere hond of door verspreiding van de ziekteverwekker door niezen of hoesten. In principe kan dus elke hond besmet worden, alleen is het risico op besmetting groter op plaatsen waar veel honden komen, zoals uitlaatveldjes, de hondenclub en het dierenpension.

Symptomen bij een hond met kennelhoest zijn: kokhalzen en slijm opgeven, een harde droge hoest, koorts, sloomheid en soms slecht eten. Vooral jonge honden en honden met een lage weerstand door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom kunnen flink ziek worden van kennelhoest als ze niet gevaccineerd zijn. Het is belangrijk dit door de dierenarts te laten behandelen.

De enting beschermt de hond tegen het virus Para-influenza en tegen de bacterie Bordetella. De enting wordt toegediend door middel van een paar druppels in de neus van de hond. Ondanks de enting kan de hond alsnog een infectie oplopen. De klachten zijn dan echter veel milder en de hond zal sneller herstellen.


Wat is kennelhoest?

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en jouw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.