skip to Main Content

Wat eten konijnen

Welke voeding is goed voor uw konijn?

Het is belangrijk dat de darmen van het konijn de hele dag blijven werken. Als een konijn langere tijd niet eet dan stopt het maagdarmkanaal ermee. Deze wordt namelijk aangedreven door het eten van voedsel. Ze hebben dus de hele dag vezels en vers water nodig.

Konijnen zijn planteneters en hebben met name goed, vers, fris ruikend hooi nodig (dit is het hoofdvoedsel van een konijn). Hierin zitten veel vezels (meer dan in stro). Zorg ervoor dat de dagelijkse maaltijd voor ongeveer 80% uit hooi bestaat en zorg ervoor dat uw konijn onbeperkt de beschikking over hooi heeft.

Naast hooi (en stro) kunt u het konijn biks aanbieden en wat groenvoer, zoals andijvie, wortelloof en af en toe een wortel.

Welke groentes zijn (niet) geschikt voor een konijn?
Pas ook op met groentes. Niet alle groentes zijn geschikt voor uw konijn. Zo veroorzaken groenten als kool, spruitjes en prei veel gas en dit kan schadelijk zijn voor uw konijn. Ook bonen zijn om deze reden niet geschikt.

Geef uw konijn wortels, wortelloof, andijvie, witlof, radijsblad, venkel, veldsla of bleekselderij bijvoorbeeld. Ook weegbree, klaver zijn geschikt. Groen gras mag ook, maar let er wel op dat uw konijn niet teveel eet, want dit kan diarree veroorzaken.

Brood kunt u met mate geven, dit is echter niet zo gezond. Het kan suiker bevatten en is een dikmaker. Geef een konijn ook nooit chocolade!

Combineer vers voer met biks
U kunt het beste het verse voer combineren met biks (voerkorrels). Biks  zijn brokjes met de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Ook kunt u gemengd konijnenvoer kopen. Het nadeel van dit gemengde voer is dat uw konijn kieskeurig kan zijn en niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Blindedarmkeutels
Daarnaast zorgen konijnen ervoor dat ze voedingstoffen binnenkrijgen via de blindedarmkeutels. Dit zijn trosjes keutels die boordevol voedingsstoffen zitten en in de blindedarm worden geproduceerd. Deze keutels eten ze opnieuw op zodat in de tweede ronde de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

Lekker knagen
Konijnen vinden het heerlijk om te knagen op bijvoorbeeld wilgentakken. Dit is ook nog eens heel goed voor de tanden. Zorg er wel altijd voor dat de takken schoon zijn, of uit de eigen tuin komen.

Konijnen hebben vers water nodig
Verder is het voor de goede werking van het darmkanaal belangrijk dat uw konijn de hele dag door over vers water beschikt.

Kat naar buiten!
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan