Waarom braakt een kat?

Braken kan diverse oorzaken hebben

Er zijn diverse oorzaken waarom katten kunnen gaan braken, zoals schrokken, haarballen en het eten van grassprieten. Lees meer.

Er zijn veel oorzaken waardoor een kat kan gaan braken. Braken gaat vaak gepaard met kokhalzen en misselijkheid. Een misselijke kat kan ook ontzettend gaan kwijlen en ziet er vaak uit als een hoopje ellende. Het is verstandig om contact op te nemen met je dierenarts bij deze klachten. Al helemaal als er ook sprake is van diarree. In dat geval zal een kat snel in conditie achteruitgaan en uitdrogen.

Enkele typische oorzaken van braken die niet met ziek zijn te maken hebben zijn:

  • Schrokken: er zijn katten die op hun etensbak aanvallen alsof ze drie weken niet gegeten hebben. De bak moet in één keer leeg en zo snel mogelijk. Gevolg is dan dat het er binnen een uur met dezelfde vaart weer uitkomt. De brokjes komen ook in zijn geheel er weer uit, niet gekauwd. Voor deze katten is het advies ze wat langzamer te laten eten. Gebruik een anti-schrokbak of voerbal. Ook het geven van grotere brokken (gebitsbrokken) kan helpen, deze zijn te groot om in één keer door te slikken
  • Haarballen: vooral in periodes dat een kat erg verhaart, zal hij tijdens het wassen veel haren doorslikken. Deze vormen een bal in de maag die de maag zal irriteren. Vaak zijn deze katten langdurig aan het kokhalzen voordat er al dan niet iets uitkomt. Probeer tijdens het verharen je kat vaker te kammen om zo de losse haren weg te halen. Ook is er speciale haarbalpasta verkrijgbaar. Katten vinden dit meestal erg lekker en in de maag worden de haren ingekapseld in de pasta zodat ze via het maag-darmkanaal afgevoerd worden.
  • Grasspriet: een kat die plotseling begint met almaar te kokhalzen, rare bewegingen maakt met zijn kop, mogelijk niet of minder eet… dat is verdacht. Katten kunnen buiten gras eten en soms blijft een grasspriet dan vastzitten achter het gehemelte. Deze komt er meestal niet vanzelf uit maar hij kan ook niet blijven zitten. De enige optie is met je kat naar de dierenarts te gaan. Zo nodig zal het onder een roesje verwijderd worden.
Tips voor een gelukkige binnenkat
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.