Vreemde hobby van de hond

Sommige honden eten ontlasting. Lees waarom ze dit doen.

Coprofagie, ofwel ontlasting eten, is een vreemde hobby van veel honden. Lees waarom ze dit doen en wat je eraan kunt doen.

Veel honden houden er een nogal vreemde hobby op na:  ontlasting eten, ofwel coprofagie.  Honden eten ontlasting van soortgenoten, maar ook van katten of paarden bijvoorbeeld. Het is niet alleen onsmakelijk, maar honden kunnen zich ook besmetten met ziektes of wormen. Vaak wordt gedacht dat er sprake is van een tekort in de voeding. Echter bij een volledige hondenvoeding is de kans op een tekort bijna niet mogelijk.

Meestal is het aangeleerd gedrag. Het komt veel voor bij honden die opgegroeid zijn in een prikkelarme omgeving, bijvoorbeeld een kennel. Het is dan begonnen als afleiding en later een gewoonte geworden. Het is een probleem wat moeilijk af te leren is.

Op het moment dat de hond poep eet zal de eigenaar hierop reageren, corrigeren, en vooral aandacht geven. De hond leert dat poep eten veel aandacht oplevert. Het is dus beter om het gedrag te negeren. Besteedt geen aandacht aan wat je hond doet. Probeer wel zijn aandacht te verplaatsen naar uzelf, bijvoorbeeld door te gaan rennen of met een bal te gooien. Doe iets waardoor je interessanter wordt voor de hond dan waar hij mee bezig is.

Helpt dit nog allemaal niet, hou de hond dan aangelijnd en geef hem zo de kans niet. Komt hij toch een hondendrol tegen, stap dan stevig door en geef hem niet de kans te stoppen. Probeer met je stem zijn aandacht op jou gericht te houden.

Wat fijngemaakte ananas door het eten zorgt ervoor dat zijn eigen ontlasting minder aantrekkelijk wordt om op te eten. Ook schijnt het bij een aantal honden te helpen om dagelijks een halve eierkoek te geven. Niet wetenschappelijk bewezen maar misschien het proberen waard.

Vreemde hobby van de hond

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.