Voernijd bij de hond

Grrrrrr…blijf van mijn voer af!

Als je hond zijn bak met voer heeft, mag er niemand meer in de buurt komen. Gebeurt dit wel, dan gaat je hond grommen, laat zijn tanden zien, of erger. Herken je dit gedrag? 

Honden kunnen dit gedrag onderling vertonen, maar ook naar hun baas toe, of naar kinderen. We noemen dit gedrag voernijd. Het mag duidelijk zijn dat hier ongelukken uit voort kunnen komen.

Toch is het een natuurlijk gedrag van de hond. Wees je ervan bewust dat degene die bij het voer in de buurt komt degene is die een grens overschrijdt. De hond laat merken dat hij dit niet accepteert. Neem geen risico en voer honden apart van elkaar.

Leer kinderen van jongs af aan dat ze de hond met rust laten als hij aan het eten is. Zodat ze niet in de buurt komen van de hond op dat moment. Kinderen tot zo’n 12 jaar hebben nog geen natuurlijk overwicht op een hond. De hond zal een kind beschouwen als lager in rangorde.

Vertoont de hond ook voernijd als je zelf in de buurt komt? Of neemt het gedrag extreme vormen aan? Met training is dit gedrag vaak op te lossen. De volgende methode kan werken: je doet een klein beetje voer in de bak en geeft dit aan de hond. Als het op is pak je de bak weg en doet er weer een beetje in. Door zo steeds kleine beetjes te geven leert de hond dat het een positief gevolg heeft als je aan zijn voerbak zit. Ook omruilen voor iets anders lekkers kan helpen om er een positieve draai aan te geven. Blijft het gedrag een probleem, win dan advies in bij een gedragstherapeut.

Voernijd bij de hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.