Voeding op maat voor je kat

Voeding kat, welke is het meest geschikt?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende voedingen voor de kat verkrijgbaar. Maar welke is nou goed voor je kat? Lees wat de voeding op maat voor je kat is. 

Katten zijn van oorsprong carnivoren maar omdat ze als huisdier gehouden worden zullen ze in mindere mate jagen op vers vlees omdat ze van het baasje voeding voorgeschoteld krijgen.

Er zijn veel verschillende voedingen voor de kat verkrijgbaar. Wat is nu een goede voeding en waar moet deze aan voldoen? Diverse soorten brokjes, blikjes, kuipjes en vers vlees maken de keus er niet makkelijker op. En de kat moet het ook nog lekker vinden, anders heeft het geen zin.

Zacht voer en vers vlees

Het nadeel van zacht voer en vers vlees is dat het snel oud wordt. Ook is er meer kans op ziektekiemen. En vers vlees bereiden kost veel tijd. Blikvoer is voor het gebit van je kat ook minder goed. De andere kant is dat katten dit wel erg lekker vinden. Dus als je kat niet fit is en/of slecht eet, is zacht voer ideaal om hem weer op gang te krijgen.

Brokken voor je kat

Brokken hebben als voordeel dat de samenstelling constant en uitgebalanceerd is. Ze zijn makkelijker in gebruik en beter voor het gebit van je kat. Kies liefst wel voor één van de betere merken. Deze bevatten minder afvalstoffen en de voedingsstoffen worden beter benut door het lichaam. Dit zie je vaak terug in een mooie glanzende vacht en doordat er minder ontlasting is.

Ondersteunende voeding

Verder kun je kiezen voor kattenvoeding die extra stoffen bevatten voor een specifieke aandoening. Denk aan speciale gebitsbrokken (ook handig voor katten die niet kauwen, want ze zijn extra groot). Ook speciale voedingen om je kat af te laten vallen, voor katten die snel maag-darmproblemen hebben of die last van hun gewrichten hebben kunnen een positieve bijdrage leveren.

Krijgt jouw kat de juiste voeding binnen?

Door de gezondheid van je kat in de gaten houden, kan je zien of hij de juiste voeding binnenkrijgt en of dit past bij wat hij nodig heeft. Check regelmatig op de volgende punten:

  • Gebit, gebruik voeding die ervoor zorgt dat tandplak tot een minimum wordt beperkt
  • Ontlasting, is deze dik of dun? Ruikt het anders?
  • Vocht, drinkt hij veel en vaak? Dan kan er in de voeding te weinig water zitten. Zorg er wel altijd voor dat je kat kan drinken als hij daar behoefte aan heeft
  • Allergieën, heeft hij last van zijn maag of darm. Heeft hij jeuk?
  • Vacht, verandert de vacht dan kan dit ook een teken zijn dat de voeding niet voldoende aansluit op de behoefte

Merk je op dat je kat zijn gezondheid verandert? Neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij, kan je altijd voorzien van een voedingsadvies op maat of onderzoeken of het een andere oorzaak heeft.

Voeding op maat voor uw kat

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team