Vlooienbestrijding bij de kat

Hoe ziet de levenscyclus van de vlo eruit? En hoe kunt u vlooien bestrijden?

Ontvlooi uw kat voordat het te laat is. Vlooien zijn tegenwoordig het hele jaar aanwezig. Voorkom een vlooienplaag.

Bijna alle katten zullen vroeg of laat met vlooien te maken krijgen, zowel de binnen- als buitenkat.  Vlooien zijn het hele jaar rond actief. Onze huizen zijn zo goed geïsoleerd en verwarmd dat vlooien moeiteloos de winter door komen.

Vlooien zullen preventief, dus uit voorzorg, bestreden moeten worden. Voordat er een vlooienplaag is. Als uw kat eenmaal vlooien heeft zal het veel tijd en moeite kosten om er vanaf te komen.

Vlooien bijten en nemen zo een bloedmaaltijd bij hun ‘gastheer’. Daarna leggen ze tientallen eitjes per dag. Deze eitjes vallen op de grond en komen binnen een week uit. De larven leven in de omgeving of in huis en na enkele weken  verpoppen ze. De poppen zijn wel  een jaar levensvatbaar, en ze zijn met bestrijding niet te doden. Als de vlo uit de pop komt, springt deze weer op een ‘gastheer’, neemt een bloedmaaltijd en legt na 24 uur weer eitjes.

De cyclus van de vlo kan dus heel snel verlopen. Als ze er eenmaal zijn, kunt u ervan uitgaan dat voor elke vlo die op uw kat zit, er minstens 10 in huis zitten. In de vorm van eitjes, larven en poppen welteverstaan. Een vlooienplaag vergt een langdurige en consequente bestrijding. Verwacht niet dat u na één behandeling geen vlooien meer zult tegenkomen.

Welke problemen veroorzaken vlooien dan? In de eerste plaats jeuk! Katten die geregeld door vlooien gebeten worden kunnen ook een vlooienallergie ontwikkelen. Zij krabben en bijten zich tot bloedens toe, worden gek van de jeuk en pijn. Verder kunnen vlooien lintwormeitjes bij zich dragen en zo een worminfectie overbrengen op de kat.

Vlooien bestrijden kan met een pipet, een tablet of een halsband. Laat u goed adviseren bij uw dierenarts wat het beste middel is voor uw kat. De meeste middelen moeten maandelijks toegediend worden.

 

Weg met de vlooien!
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.