Vlooien- en tekencyclus hond

Wanneer zijn ze actief en hoe loopt je hond ze op?

Vlooien en teken. Wanneer zijn ze actief en hoe loopt je hond ze op? Lees meer.

Veel voorkomende parasieten waar je hond last van kan hebben zijn vlooien en teken. Besmetting vindt gemakkelijk plaats en daarom is het verstandig om je hond het jaar rond consequent te beschermen.

Vlooien

Besmetting met vlooien vindt meestal plaats vanuit de omgeving. Eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Onder invloed van warmte en trillingen zullen uit de poppen jonge vlooien tevoorschijn komen. Deze springen op een passerende gastheer (uw hond?) en gaan bijten en bloed zuigen. Daarna zullen zijzelf  weer honderden eitjes leggen. Deze vallen op de grond en zo is de cyclus rond.

Vlooienbesmetting vindt meestal niet plaats doordat de vlo van het ene dier naar het andere springt.  Vaak wordt nog gedacht dat vlooien alleen in de zomer actief zijn. Dit is echter allang niet meer zo! Dankzij onze goed verwarmde en geïsoleerde huizen kunnen vlooien zomer en winter actief zijn en zich voortplanten. Bescherm je hond dus jaarrond preventief!

Teken

Teken komen met name voor in gebieden met bomen en struikgewas. Een teek is een klein spinachtig insect. De ontwikkeling van de teek nadat hij uit het eitje komt kent 3 fases: de larve, de nymf en de volwassen teek. Al deze fases lijken uiterlijk al op een teek. Om zich te ontwikkelen naar een volgende fase, is steeds een bloedmaaltijd nodig bij een gastheer (knaagdier, konijn, kat, hond, mens, ..). Van bovenaf laat hij zich op de passerende gastheer vallen en kruipt naar een warm plekje op de huid. Hij graaft zich als het ware in de huid en gaat bloed zuigen, waardoor zijn lijf opzwelt als een grijzig ballonnetje. Is hij volgezogen, dan laat hij zich vallen en ontwikkelt zich verder. De volwassen teek zal na een bloedmaaltijd gaan paren en eitjes leggen.

Teken komen in Nederland steeds meer voor en daarmee neemt ook het risico toe op ernstige ziektes die ze over kunnen brengen.  Ook teken moeten bijna jaarrond bestreden worden, alleen van december-februari is het risico op teken wat lager. Controleer je hond na een wandeling ook op teken, en verwijder ze met een tekenpincet met een draaiende beweging, niet trekken.

Vlooien- en tekencyclus
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.