skip to Main Content

Vlooien- en tekencyclus hond

Wanneer zijn ze actief en hoe loopt uw hond ze op?

Vlooien en teken. Wanneer zijn ze actief en hoe loopt uw hond ze op? Lees meer.

Veel voorkomende parasieten waar uw hond last van kan hebben zijn vlooien en teken. Besmetting vindt gemakkelijk plaats en daarom is het verstandig om uw hond het jaar rond consequent te beschermen.

Vlooien

Besmetting met vlooien vindt meestal plaats vanuit de omgeving. Eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Onder invloed van warmte en trillingen zullen uit de poppen jonge vlooien tevoorschijn komen. Deze springen op een passerende gastheer (uw hond?) en gaan bijten en bloed zuigen. Daarna zullen zijzelf  weer honderden eitjes leggen. Deze vallen op de grond en zo is de cyclus rond.

Vlooienbesmetting vindt meestal niet plaats doordat de vlo van het ene dier naar het andere springt.  Vaak wordt nog gedacht dat vlooien alleen in de zomer actief zijn. Dit is echter allang niet meer zo! Dankzij onze goed verwarmde en geïsoleerde huizen kunnen vlooien zomer en winter actief zijn en zich voortplanten. Bescherm uw hond dus jaarrond preventief!

Teken

Teken komen met name voor in gebieden met bomen en struikgewas. Een teek is een klein spinachtig insect. De ontwikkeling van de teek nadat hij uit het eitje komt kent 3 fases: de larve, de nymf en de volwassen teek. Al deze fases lijken uiterlijk al op een teek. Om zich te ontwikkelen naar een volgende fase, is steeds een bloedmaaltijd nodig bij een gastheer (knaagdier, konijn, kat, hond, mens, ..). Van bovenaf laat hij zich op de passerende gastheer vallen en kruipt naar een warm plekje op de huid. Hij graaft zich als het ware in de huid en gaat bloed zuigen, waardoor zijn lijf opzwelt als een grijzig ballonnetje. Is hij volgezogen, dan laat hij zich vallen en ontwikkelt zich verder. De volwassen teek zal na een bloedmaaltijd gaan paren en eitjes leggen.

Teken komen in Nederland steeds meer voor en daarmee neemt ook het risico toe op ernstige ziektes die ze over kunnen brengen.  Ook teken moeten bijna jaarrond bestreden worden, alleen van december-februari is het risico op teken wat lager. Controleer uw hond na een wandeling ook op teken, en verwijder ze met een tekenpincet met een draaiende beweging, niet trekken.

Vlooien- en tekencyclus
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan