Menu

Risico’s op vergiftiging van vogel in huis

papegaai Verzorging en gezondheid
Leestijd: 2 minuten

Vogels zijn bijzonder gevoelig voor bepaalde verbrandingsproducten. Deze kunnen in huis ontstaan in de keuken tijdens het koken. Er zijn twee groepen producten die een risico vormen voor vogels: teflon en braadvetten.

Teflon (anti-aanbak coating PTFE in pannen)

Teflon is in bijna elk huishouden aanwezig; niet alleen in pannen, maar ook in wafelijzers, pannetjes van het gourmetstel en taart- en cakevormen. Ook zelfreinigende ovens kunnen een teflon coating hebben.
Bij normaal huishoudelijk gebruik is teflon niet schadelijk, maar bij langdurig gebruik op een te hoge temperatuur (bijvoorbeeld een lege pan op het vuur zetten en vergeten of een pan laten aanbakken) kan een te sterke verhitting ontstaan tot boven de 200˚ C. Er ontstaan dan giftige gassen waaraan o.a. zangvogels en parkieten snel kunnen sterven. Ook als kunststof handvatten van pannen boven het vuur onverhoopt smelten kunnen vogels in dezelfde ruimte overlijden.

Braadvetten

Het hoog verhitten van braadvetten zoals boter en oliën is een andere boosdoener als het om vogelsterfte in huis gaat. Voor deze producten maakt het niet uit of ze in een teflon gecoate pan worden verhit of in een roestvrijstalen of gietijzeren pan.

Ziektebeeld bij vergiftiging van je vogel

Het overlijden als gevolg van eerder genoemde giftige gassen kan bij de vogels zeer snel gebeuren (soms al binnen het kwartier), maar het kan ook langer duren. In het laatste geval zie je dat de vogel last heeft van benauwdheid, slaperigheid en worden evenwichtsstoornissen waargenomen, waarna de vogel komt te overlijden. Bij onderzoek van overleden vogels blijken de longen aangetast te zijn door het optreden van acute ontsteking en beschadiging van de kleine bloedvaten. Daardoor treden longbloedingen op, waardoor het diertje uiteindelijk sterft.
Ook bij de mens is een ziektebeeld bekend dat kan optreden na het inademen van de producten die vrijkomen bij oververhitte teflonpannen. Dat kan bestaan uit luchtwegklachten zoals hoesten, benauwdheid en een zere keel. Soms gaat het gepaard met koorts. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele uren of dagen.

Wat kun je doen?

Heb je kooivogels in huis? Dan kun je ervoor kiezen om niet met teflon producten te koken. Mocht je deze wel willen gebruiken, zorg dan voor voldoende ventilatie (afzuigkap) en laat de pannen en ook oliën en vetten niet verbranden in een pan op het vuur. Verwijder na het koken hete anti-aanbakpannen meteen van het fornuis en koel ze af.
Ga je gezellig gourmetten? Plaats je vogel(s) dan in een aparte ruimte ver van de ruimte waarin je gaat gourmetten of breng ze tijdelijk ergens anders onder (bijvoorbeeld bij vrienden of familie). Eventuele gassen die bij oververhitting vrijkomen zijn zo giftig, dat zelfs vogels in andere vertrekken (ver van het gourmetstel) kunnen overlijden. Om ieder risico te voorkomen is het raadzaam om de vogels ergens anders onder te brengen. Ventileer je huis grondig voordat je de vogel(s) weer ophaalt.

papegaai Verzorging en gezondheid

Andere interessante artikelen voor jou