Menu

Overgewicht kat

kat Verzorging en gezondheid
Leestijd: 3 minuten

Een kat met overgewicht is net als bij mensen niet gezond. Een gezond gewicht voor katers is gemiddeld 4 – 5 kilo, voor poezen 3 – 4 kilo. Er zijn natuurlijk rassen die veel groter en zwaarder zijn, maar de meeste katten in Nederland behoren tot de Europese korthaar, oftewel, de huis-tuin- en keukenkat. Heeft jouw kat overgewicht? Kijk dan wat je hieraan kunt doen. 

Zo wordt een kat te dik

Overgewicht bij de kat ontstaat vaak heel geleidelijk. Na een sterilisatie of castratie is er een verhoogde kans dat een kat overgewicht ontwikkeld, doordat zij minder energie nodig hebben als zij gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Ook ouderdom kan leiden tot overgewicht. Jonge katten zijn vaak nog wel zo actief en speels dat ze genoeg energie verbruiken. Naarmate de kat ouder en/of zwaarder wordt neemt ook de activiteit af. Er ontstaat bij te zware katten een vicieuze cirkel: De kat wordt zwaarder, beweegt minder, wordt nog zwaarder, beweegt nog minder, etc.  Te zware katten krijgen eerder last van hun gewrichten en hun organen worden zwaar belast. Zij lopen meer risico op suikerziekte. Ook kunnen ze zichzelf niet meer goed verzorgen.

Verandering in de voeding

Het is niet gemakkelijk om dit patroon te doorbreken. Het is belangrijk dat je als eigenaar consequent en zeer gemotiveerd bent, want een te zware kat moet op dieet. Minder eten, maar vooral, een goed vermageringsdieet. Dit bevat weinig calorieën, veel vezels, en extra vitamines en mineralen. Zodat de kat ook als hij minder brokjes krijgt, toch genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is het een uitdaging om manieren te vinden om de kat meer te laten bewegen.

Goede begeleiding bij het diëten

Bij je dierenartspraktijk zijn de beste dieetvoedingen verkrijgbaar. Vaak kan de dierenarts of de dierenartsassistente je adviseren en helpen bij het dieet, zodat je kat op een verantwoorde manier wat kilo’s kwijt raakt. Katten mogen namelijk ook niet te snel afvallen, zij lopen dan kans op leververvetting. Dit is een aandoening waar ze erg ziek van worden. Laat je dus adviseren, een goede begeleiding helpt om gemotiveerd te blijven. Uiteindelijk zal je kat, op een gezond gewicht, weer een stuk beter in zijn vel zitten en veel actiever zijn.

Tips om jouw kat op een gezond gewicht te houden:

  • Zorg ervoor dat jouw kat voldoende beweging krijgt, door bijvoorbeeld met hem te spelen. Vooral binnenkatten krijgen snel te weinig beweging.
  • Geef je kat niet teveel snacks en tussendoortjes. Wil je je kat toch graag belonen? Geef jouw kat dan een paar brokjes.
  • Pas de voeding aan op de levensfase van de kat. Voor gesteriliseerde en gecastreerde katten bestaat er bijvoorbeeld speciale voeding met een lager energiegehalte, zodat de kat minder snel overgewicht ontwikkeld.
  • Verstop de brokjes door het huis heen, zodat jouw kat meer moeite moet doen om zijn eten bij elkaar te sprokkelen.

kat Verzorging en gezondheid