Menu

Niesziekte kat

kat Verzorging en gezondheid
Leestijd: 2 minuten

Niesziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Zoals de naam van de ziekte aangeeft zijn de belangrijkste verschijnselen niezen en snotteren. Niesziekte wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verwekkers. Virussen zoals het calicivirus en het rhinotracheitis virus maar ook Chlamydia en bacteriën die de voorste luchtwegen infecteren spelen een rol.

Verschijnselen van de niesziekte

Bij katten met niesziekte raken de slijmvliezen van de voorste luchtwegen ontstoken. Door de zwelling van het neusslijmvlies en de snotproductie raakt de neus verstopt waardoor de kat moeite heeft met ademen. Als baasje hoor je dit ook. Het kan soms zo zijn dat de kat zelfs door de bek moet ademen om nog voldoende lucht binnen te krijgen. Ook de oogslijmvliezen raken ontstoken: de ogen gaan tranen en er kan sprake zijn van een pussige ooguitvloeiing. Zeker als ook het mondslijmvlies ontstoken is zal slikken moeizaam gaan en kan kwijlen opvallen. Als gevolg van al deze verschijnselen voelen katten zich vaak behoorlijk ziek en willen niet of onvoldoende eten en drinken.

Risico op infectie

Niesziekte wordt overgebracht via direct onderling contact, door speeksel, besmette katten die niezen. Ook via handen en kleding kan de ziekte overgedragen worden. Niet alle katten die besmet zijn met de verwekkers van niesziekte hebben symptomen van niesziekte. Deze zogenaamde symptoomloze dragers zijn belangrijke verspreiders van de infectie.  Vooral op plaatsen waar veel katten bij elkaar komen, denk bijvoorbeeld aan asiels of pensions, kunnen katten gemakkelijk van elkaar de infectie oplopen. Vooral jonge dieren en ongevaccineerde dieren lopen een risico om niesziekte op te lopen.

Eerste symptomen herkennen

De eerste symptomen zijn natte waterige ogen en neus, niezen. In een volgend stadium wordt de kat snotterig, de slijmvliezen worden aangetast en  de eetlust kan ook afnemen. De kat kan koortsig worden en algeheel  ziek worden. Meestal is het nodig een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Behandeling

De meeste katten genezen en hebben geen specifieke behandeling nodig om te genezen van een niesziekte infectie. Omdat er geen behandeling tegen de virusinfectie zelf bestaat is het vooral belangrijk je kat te ondersteunen bij zijn herstel. Voorkomen moet worden dat je kat uitdroogt en onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Wanneer er naast de virusinfectie ook verschijnselen zijn van een bacteriële infectie kan behandeling met antibiotica nodig zijn. Afhankelijk van de ernst van de verschijnselen herstelt een niesziekte infectie binnen 1-2 weken.  In een enkel geval kan de kat een chronische vorm van niesziekte ontwikkelen  waar hij levenslang last van houdt.

Dierenarts, eerst even bellen!

Als je kat verschijnselen vertoont van niesziekte is het in alle gevallen verstandig om voordat je naar de dierenarts gaat telefonisch te overleggen. Niesziekte is een besmettelijke aandoening en als je dierenarts vooraf gewaarschuwd is, kunnen zij maatregelen nemen om het risico op besmetting van andere katten te voorkomen. De dierenarts zal je kat willen onderzoeken om andere oorzaken van niezen uit te sluiten. Als de diagnose niesziekte wordt bevestigd dan bespreekt de dierenarts met jou hoe je de patiënt het beste kunt verplegen en besluiten of aanvullende behandeling met medicijnen of infuus noodzakelijk is.

Vaccineren tegen de niesziekte

Ieder jaar wordt je kat, als het goed is, ingeënt tegen niesziekte. De enting beschermt je kat tegen de twee meest voorkomende:  het rhinotracheïtisvirus en het calicivirus.
Als vrijwel alle katten gevaccineerd zijn, dan krijgt het virus ook veel minder kans zich te verspreiden. De jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte beschermt dus niet alleen je eigen kat maar helpt het risico op infectie met niesziekte bij andere katten te verkleinen. Zorg vooral dat kittens op de juiste tijdstippen gevaccineerd worden. Net als katten die naar een pension gaan. De stress rondom hun verblijf in het pension maakt dat ze juist dan extra gevoelig zijn om niesziekte op te lopen. Er bestaan verschillende manieren om te vaccineren tegen niesziekte, de gewone enting per injectie en de neusdruppel methode. In overleg met de eigenaar bepaalt de dierenarts welke vorm voor de kat het meest geschikt is.
Let op: jaarlijks enten tegen niesziekte is geen garantie dat je kat helemaal geen niesziekte virus oploopt. Het zorgt er echter wel voor dat de symptomen veel milder zijn en je kat er niet of nauwelijks ziek van wordt. De kat is er snel weer bovenop.

Preventieve zorg wordt tot € 60 vergoed

kat Verzorging en gezondheid

Andere interessante artikelen voor jou