Menu

Vaccineer je kat

kat Verzorging en gezondheid
Leestijd:

Het voorjaar is weer volop begonnen, alles groeit en bloeit weer, zo ook de kattenliefde. En daar komen kittens van! En die zien wij dan over zo’n 2 maanden bij ons in de praktijk: kleine schattige bolletjes wol in een veel te grote kattenmand, met hun enthousiaste en blije nieuwe baasjes. ‘Ja, we komen voor de inenting! Want ze is nu 9 weken. Over 3 weken de enting herhalen? Ja natuurlijk, laten we gelijk maar een afspraak maken!’

Zo vanzelfsprekend is het, je neemt een kitten in huis en je laat het beestje inenten, want je wilt het een goede start geven en zo goed mogelijk beschermen.

Het schattige bolletje wol groeit binnen een jaar uit tot een volwassen kat, de kattenmand lijkt ineens een stuk minder groot dan vroeger. Voor veel mensen wordt het nu minder vanzelfsprekend om jaarlijks de kat weer te laten vaccineren. Om diverse redenen. De meest voorkomende: ‘Hij komt toch nooit buiten’. Of ‘De kat van mijn oma is wel 20 geworden en die is nooit ingeënt’. Of ‘Ik vind m’n kat te oud om nog te laten inenten’. En ga zo maar door.

Belang van de vaccinatie

Hoe belangrijk is die vaccinatie nou helemaal? We enten onze katten in Nederland vooral tegen kattenziekte en niesziekte. In een kattenpopulatie werkt het als volgt: hoe meer dieren gevaccineerd zijn hoe kleiner de kans dat zo’n vervelend virus de kop op kan steken en zich uit kan breiden. Dit op zich is al een goede reden om je kat jaarlijks te laten enten. We hebben allemaal gelezen of gehoord van de kattenziekte-uitbraken vorig jaar. Dit kan overal in Nederland gebeuren en als het je (ongevaccineerde!) kat treft, dan overleeft deze het waarschijnlijk niet.

Niesziekte is al net zo’n vervelende ziekte. Ongeacht of je kat geënt is, kan het dier een niesziektevirus oplopen. Maar is hij niet geënt, dan kan hij er wel doodziek van worden of een chronische niesziekte ontwikkelen die hij nooit meer kwijtraakt.

Het is wel duidelijk wat mijn advies is: elk jaar enten! En daaraan vast zit bovendien een jaarlijkse gezondheidscontrole, je kat wordt van kop tot staart nagekeken en eventuele problemen worden op tijd ontdekt.

Ook binnenkatten hebben hier baat bij, zij kunnen evengoed besmet worden met virussen, via eigenaar of visite bijvoorbeeld. Ook de oude kat, juist de oude kat, heeft hier baat bij. Naarmate een kat ouder wordt, vermindert namelijk ook zijn weerstand. Vergelijk het met griep bij mensen, juist de oude/zwakke mensen krijgen een griepprik.

Er zullen altijd ongevaccineerde katten van 20 en rokende mensen van 100 zijn die nog nooit iets gemankeerd hebben. Maar deze uitzonderingen bevestigen de regel.

Karla

 

kat Verzorging en gezondheid