Hartproblemen kat, wat moet ik weten?

hartproblemen kat

Hartproblemen bij de kat is waarschijnlijk niet het eerste waar jij aan denkt als er klachten zijn. Zeker niet bij jongere katten. Toch komen hartproblemen regelmatig voor bij katten van alle leeftijden! Bij sommige rassen komt hartfalen vaker voor en is de aandoening erfelijk. Gelukkig nemen rasverenigingen steeds meer maatregelen om dieren met hartproblemen uit te sluiten voor de fok. Maar iedere kat kan op iedere leeftijd getroffen worden door hartproblemen. Regelmatig de gezondheid van je dier laten controleren voorkomt veel leed en verdriet!

Natuurlijk is het schrikken als er een hartprobleem bij je dier wordt vastgesteld. Maar tegenwoordig kan de dierenarts door het vroeg vaststellen van hartproblemen, de juiste medicijnen en een aangepaste levensstijl een dier met hartproblemen een goed leven bieden. Vertoont het dier al symptomen van hartfalen dan is de prognose, helaas, een stuk minder goed.

Welk hartprobleem komt het meest voor?

Het meest voorkomende hartprobleem bij katten is cardiomyopathie. Hiervan bestaan 3 vormen, maar bij katten komt de hypertrofische vorm het meest voor. De hartspier wordt bij deze aandoening steeds dikker, waardoor de hartkamer (ventrikel) van het hart kleiner wordt. De pompfunctie van het hart gaat achteruit. Cardiomyopathie kan aangeboren zijn, maar kan ook als gevolg van andere aandoeningen ontstaan, zoals een te hard werkende schildklier of een te hoge bloeddruk.

Hartproblemen bij de kat vaststellen

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ander ongemak. Zolang het hart nog op ‘halve kracht’ functioneert, zal er weinig aan de kat te zien zijn. Het dier spaart zijn krachten. Hartproblemen vaststellen voordat de kat er zichtbaar last van krijgt valt dus niet mee. Vandaar dat wanneer je dierenarts bij routine controle een hartgeruis of een onregelmatige hartslag hoort, je kat altijd verder wordt onderzocht. Ook als je dier verder gezond lijkt. Om tot de juiste diagnose te komen is een echo van het hart noodzakelijk.

Bloedpropje

Een gevreesde complicatie is het ontstaan van een thrombus (bloedpropje). Door de veranderingen aan het hart ontstaan ook veranderingen in de bloedstroom. Hierdoor kunnen bloedplaatjes klonteren tot propjes. Als een bloedpropje loslaat, kan het afhankelijk van de grootte tot bloedvatverstoppingen leiden. Vaak lopen deze propjes vast in de grote vertakkingen van de lichaamsslagader naar de poten, met verlamming van een of beide poten als gevolg.

Hartfalen voorkomen door controles

Als het hartprobleem zo ernstig is het hart begint te falen in zijn pompfunctie spreken we van hartfalen. De symptomen van een kat met een ernstig hartprobleem en hartfalen zijn dramatisch. Vooral benauwdheid, geen eetlust en een gebrek aan energie vallen op. Katten met ernstige hartklachten hebben geen goede prognose, ondanks medicijnen en goede zorgen. Door regelmatig de gezondheid van je kat te laten controleren kan de dierenarts niet alleen hartfalen tijdig opsporen, maar ook andere aandoeningen. Dit geldt zeker voor oudere katten (ouder dan 10 jaar), waarbij veel dierenartsen een halfjaarlijkse gezondheidscontrole adviseren.

Kattenverzekering

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`